Nagyvilág

Egyszerre tört ki három vulkán

Egyszerre három vulkán lövellt hamuoszlopot a Kamcsatka-félszigeten: a Sivelucs, a Kljucsevoj és a Karimszkij tűzhányóból feltörő hamuoszlopok több kilométer magasak.

A három vulkánkitörés miatt a repülőgépeknek el kell kerülniük a vidéket, mert a hamurészecskék kárt okozhatnak a hajtóművekben, azonban a lakosságot és a turistákat nem fenyegeti semmiféle veszély.

Az Orosz Tudományos Akadémia helyi geofizikai szolgálatának közlése szerint a Sivelucson több kitörést is regisztráltak, a legnagyobb a tengerszint felett 5 kilométernyi magasságba lövellt fel. Emellett több mint 300 szeizmológiai eseményt észleltek, a fő kráterben növekedő kupolánál pedig hőanomáliák jelentkeztek.

A Kljucsevoj szintén több hamufelhőt okádott, és ezek közül a legmagasabb szintén 5 kilométerrel emelkedett a tengerszint fölé. A gázokból és hamuból álló felhő a vulkántól délkeleti irányba, közel 200 kilométer hosszan terült szét, és hamu hullott a legközelebb lévő Kljucsi településre. Éjszaka egyébként folyamatosan megfigyelhető a fő kráter feletti fény,
és hogy a vulkán mintegy 500 méternyi magasságba izzó lávát okád, amely
lefolyik a hegy oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik