Nagyvilág

Delfinvadászat indult szögesdrótok közt

A heves nemzetközi tiltakozások ellenére megkezdődött Japánban az éves delfinvadászat, amelyről az idei Oscar-díjas amerikai dokumentumfilm a "Cove" azaz Öböl szól - tudta meg több portál.

A Louie Psihoyos által rendezett Oscar-díjas film a Taidzsi japán falunál található öbölben rendszeresen végrehajtott delfinmészárlásról szól, amely ellen már régóta tiltakoznak természet- és állatvédők. A dokumentfilm feldühítette a japán halászfalu lakóit, akik kultúrájuk részének tekintik a delfinvadászatot. A japán szélsőjobboldal szerint pedig a film egyszerűen japánellenes.

Japánnak ezen a partszakaszán nagyon sok delfin és egyéb cet tűnik fel, ám van egy kicsi, zárt öböl, amit szögesdróttal rekesztettek el a kíváncsi szemek elől. Helyi önkéntesek gondoskodnak arról, hogy senki ne juthasson ennek közelébe, így aztán a stáb egészen különleges eszközökhöz folyamodott: az alkotók köveknek álcázták a HD-kamerákat.

Évente csaknem több ezer delfin terelnek be az öbölbe, ahol a halászok egy részüket befogják élve, hogy tengeri parkoknak, szórakozó helyeknek adják el, a többségüket viszont megölik a húsuk miatt. Az idei, szerdai nyitányon a helyi vezetők szerint több külföldi is megjelent videókamerákkal, de tüntetést nem tartották az állatvédők.

“Fogalmam sincs, mit akarnak a külföldiek, de semmi szokatlan nincs abban, amit teszünk, a hozzáállásunk változatlan, vadászunk a delfinekre, és nem számít, hogy mások mit mondanak”- közölte Taidzsi egyik vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik