Nagyvilág

Castro bocsánatot kért a melegek üldözéséért

Felelősséget vállalt Fidel Castro azért, hogy Kubában üldözték a melegeket - közölte kedden a BBC.

A volt államfő a mexikói La Jornada című lapnak adott interjújában elismerte, hogy “nagy igazságtalanságok történtek melegekkel szemben a forradalom után”. “Ha valaki felelős ezért, akkor az én vagyok”- mondta a 84 éves Castro. Kubában, főleg az 1960-as, 70-es években sok meleget bocsátottak el állásából, börtönöztek be vagy küldtek átnevelő táborokba. Castro azt mondta a mexikói lapnak, hogy Kubában hagyományos az ellenszenv a melegekkel szemben, akárcsak a feketékkel és a nőkkel szemben.

“Azokban az időkben, amikor aknamunkát folytattak ellenünk, és fegyveres támadásoknak is ki voltunk téve, túl sok problémánk volt, ezért nem tudtam elég figyelmet fordítani arra, hogy mi történik a melegekkel” – mondta Castro. Kubában 1979 óta nem bűncselekmény a homoszexualitás, és mostanában próbálkoznak azzal a szigetországban, hogy törvényesítsék az azonos neműek közötti kapcsolatokat.

Fidel Castro 2006-ban adta át a hatalmat öccsének, Raulnak a betegsége miatt. Azóta több műtéten is átesett. “Többször azt kérdeztem magamtól: vajon az orvosok életben tartanak még ilyen állapotban, vagy hagynak meghalni?” – mondta a mexikói lap munkatársának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik