Nagyvilág

Már fúrják a mentőalagutat Chilében

Megkezdődött az egész ország által várt mentőakció Chilében a mélyben rekedt bányászok felszínre hozatalára - jelentették kedd hajnalban a hírügynökségek.

Az első beszámolók szerint a mentési munkálatokkal megbízott Codelco nevű bányaipari cég helyi idő szerint hétfő délután látott neki a munkának, amelynek keretében egy 66 centiméter átmérőjű alagúton keresztül próbálják meg a bányászok kimentését. A fúrási munkálatok első szakaszát egy különleges ausztrál fúróberendezéssel végzik.

Értesülések szerint a szóban forgó fúrófej az első 15 méterrel birkózik csak meg, majd annak szerepét egy hasonló, de Németországból érkezett fúró, illetve a hozzá tartozó, ugyancsak német motor veszi át.

Már fúrják a mentőalagutat Chilében 1

Mindez közvetve megerősíti azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, 700 méteres mélységben rekedt 33 bányász mentése legkevesebb 100 napig is eltarthat, mivel a szóban forgó alagút fúrása ennyi időt vehet igénybe. A mentési munkálatokat nehezíti, hogy a kőzet állaga nem stabil, ezért az illetékeseknek rendkívül óvatosan kell eljárniuk.

Laurence Golborne chilei bányaügyi miniszter ezzel összefüggésben kijelentette, hogy a Strata 950 típusú fúróberendezés naponta átlagban mintegy 8-15 métert haladhat előre.

Közben folyik a felelősök keresése, illetve azoknak a felelősségre vonása, akiknek mulasztása, illetve hibás döntése hozzájárulhatott a történtekhez. Hétfőn lemondott az egészségügyi minisztérium atacamai regionális képviselője, aki júliusban engedélyezte a San José-i bánya újra megnyitását.

Már fúrják a mentőalagutat Chilében 1

Azt ugyanis egy szerencsétlenség miatt korábban lezárták, és a megnyitás engedélyezése szakértők szerint elhamarkodott volt.
Döntés született arról is, hogy különösen az érintett térségben valamennyi bánya biztonsági állapotát ellenőrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik