Nagyvilág

7 emberrel végzett a pozsonyi ámokfutó

Hét embert megölt, 14 járókelőt megsebesített, majd magával is végzett egy 50 év körüli férfi hétfőn Pozsonyban. A volt katona Szlovákia történetének legbrutálisabb ámokfutását hajtotta végre fényes nappal egy lakótelepen. A gyilkos tettére egyelőre nincs magyarázat.

Jaroslav Spišiak szlovák főkapitány elmondta: egy 50 év körüli férfi kezdett el lövöldözni Pozsony Dévényújfalu városrészében az egyik tömbház lakásában egy engedély nélkül tartott 58-as típusú gépkarabéllyal. A lakásban öt emberrel – négy nővel és egy férfival – végzett, a lépcsőház bejáratánál pedig további eggyel. Áldozatai minden jel szerint rokoni kapcsolatban álltak vele. A hetedik halott ő maga: öngyilkos lett, amikor a helyszínre érkező rendőrök az épületnél körbekerítették őt.

Az ámokfutó

Az ámokfutó

A 8.-ik halottra csak a késő délutáni órákban találtak rá az egyik lakás erkélyén, aki vélhetőleg a lövöldözésre jött ki az erkélyre, s akit itt talált el a véletlenszerűen mindenfelé lövöldöző támadó.

“A panellakásban meggyilkolt öt személy, valamint a ház bejáratánál lelőtt férfi roma nemzetiségű volt” – mondta Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter hétfőn este. A miniszter szerint rokonokról van szó, de az adatokat még ellenőrzik. “A gyilkosság okai egyelőre nem ismeretesek, vizsgáljuk a lehetséges indítékokat” – tette hozzá a miniszter.

A kilenc sebesülttel kapcsolatban azt mondta, hogy egy személy állapota életveszélyes, háromé pedig súlyos. Azt, hogy a tettes volt katona, Lipsic nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Azt állította, hogy a vizsgálat még nem zárult le.

Véletlenszerűen lőtt

Egy szemtanú a SITA hírügynökségnek elmondta: a támadó mindig körbepillantott a bérház ablakain, majd lövést lehetett hallani. Úgy tűnt, teljesen véletlenszerű volt, hogy kit vesz éppen célba. A halottakon túl 21 embert sebesített meg, többen közülük kórházban vannak, néhányuk állapota súlyos. Az egyik sebesült egy gyermek (ő nincs életveszélyben), akit édesanyjával együtt lőtt meg a támadó.

A főkapitány a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: lakossági bejelentést kaptak a lövöldözésről, és az első járőrök két percen belül a helyszínen voltak. Az Új Szó Online helyszínen tartózkodó tudósítója szemtanúktól azt hallotta, hogy a helyszínre riasztott rendőrök egy része a szolgálati járművek mögé bújva nem lépett fel a támadóval szemben.


Egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi volt a lövöldözés kiváltó oka. A tettessel és annak indítékával kapcsolatban a rendőrség egyelőre nem nyújt tájékoztatást, mert folyik a személyazonosságának megállapítása, akárcsak a többi halott esetében – közölte Spišiak. Sajtóinformációk szerint a tettes korábban rendőr volt. A szlovák közszolgálati TASR hírügynökség szerint a férfi azután lövöldözött az utcán a géppisztollyal, miután kiirtott egy roma családot.

Daniel Lipšic belügyminiszter a helyszínen közölte, hogy szükség van a rendőrség alaposabb felszerelésére olyan eszközökkel, fegyverekkel,a melyek segítik az épületeken belüli akciókat. Részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, és közölte, Ivan Uhliarik egészségügyi miniszterrel közösen felkeresik a kórházban ápolt sérülteket.

Kommandósok keresték a tettest (fotó: Új Szó) - KÉPGALÉRIA!

Kommandósok keresték a tettest (fotó: Új Szó) – KÉPGALÉRIA!

Fényes nappal

Délelőtt hangosbemondókon figyelmeztették az embereket Dévényújfalu városrészben nem sokkal tíz óra után, hogy egy ámokfutó lövöldözik az utcán, ezért senki se menjen ki. Felhívták a figyelmet, hogy kerüljék el a Ján Smrek, Pavol Horos és Štefan Králik utcákat. “A rendőrség tájékoztatott bennünket, ezért figyelmeztettük a lakosságot” – mondta Vladimír Mráz, a városrész polgármestere az Új Szó honlapjának. A Dévényújfaluba vezető utat is lezárták, és elterelték a városi buszokat is – írta az MTI.


A Felvidék.ma információja szerint a mészárlás elkövetője elbarikádozta magát egy közeli iskolában, majd öngyilkos lett. Az elkövető senkit sem kímélt, előbb egy lakásban lőtt rá 5 emberre, később az utcán folytatta a lövöldözést.


Nagyobb térképen való megjelenítés

“A helyszínen összesen 21 sérült volt. Nyolc sérültet a pozsonyi kórházakba irányítottunk, többségük lőtt sebeket szerzett. Egy hároméves gyermek is részese volt a támadásnak, szerencsére ő nincs életveszélyben” – mondta Dominika Šulková, a mentőszolgálat operációs központjának szóvivője. A korábbi információk szerint az áldozatok között négy nő van.

Iveta Radičová miniszterelnök és Andrej Ďurkovský, Pozsony főpolgármestere is részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Kar vezetője imádkozik az áldozatokért – írta a Bumm.sk portál.

Olvasói sztorik