Nagyvilág

A lengyel gazdaság 3,5 százalékkal nőtt

A lengyel gazdaság a vártnál és az előző negyedévinél is nagyobb mértékben nőtt az idei második negyedévben; a közép-kelet-európai térség legnagyobb országában a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a hétfőn megjelent adatok szerint.

A lengyel jegybank pénzügypolitikai tanácsának hétfőn nyilatkozó egyik tagja ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy az idei év egészére reális akár a 3,8 százalékos növekedés is.
A Reuters elemzői felmérése alapján a második negyedévben 3,2 százalékos növekedés volt várható. Az első negyedévben, január és március között 3 százalék volt az éves szintű növekedés.

A varsói statisztikai hivatal jelentése szerint a második negyedévben, április és június között a beruházások ugyan 1,7 százalékkal visszaestek az előző évihez képest, a lakossági fogyasztás viszont 3 százalékkal nőtt. Az év elején is ez a tendencia érvényesült, az adatok azonban javultak a második negyedévre; a beruházások a január-márciusi időszakban még 12,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a lakossági fogyasztás pedig csak 2,2 százalékkal nőtt.

A 38 millió lakosú Lengyelország a 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott államok közül a legnagyobb, és az egyetlen az egész unióban, amely tavaly elkerülte a recessziót.

Elemzők szerint kedvező, hogy a gazdaságot belső hajtóerő, a lakossági és a közösség fogyasztás húzza. Ez növeli a lengyel gazdaság ellenállóképességét a külső megrázkódtatásokkal, például az euróövezeti adósság-válság miatt bevezetett megszorításokkal szemben – emelte ki Marcin Mroz, a Fortis Bank Polska vezető elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik