Nagyvilág

Kadhafi: az iszlámnak Európa vallásává kell válnia

Az iszlámnak "egész Európa vallásává" kell válnia - hangoztatta Moammer el-Kadhafi líbiai államfő az olasz média hétfői beszámolói szerint egy ötszáz nőből álló közönség előtt Rómában, ahol hivatalos látogatáson tartózkodik.

Kadhafi vasárnap este a líbiai nagyköveti rezidencián, egy hostess-ügynökség által fejenként 80 euróért toborzott közönség előtt tartott előadást az iszlámról, végezetül pedig a részt vevő fiatal nők mindegyikét megajándékozta a Korán egy-egy példányával.

“Nekünk ez tökéletesen érdektelen volt. Kadhafi bizonyára nem tudta, hogy fizetett közönség vagyunk, különben nem lett volna hajlandó találkozni velünk” – mondta az egyik 25 éves részvevő a Repubblica című olasz lapnak. A hostesseket toborzó ügynökség, amely a részvevőktől azt kérte, hogy az eseményen mértéktartó öltözetben jelenjenek meg, ugyanakkor közölte, hogy a sajtónak nyilatkozó fiatal nők nem kapják meg a díjazásukat.

A líbiai forradalom vezetője már tavaly novemberben is hostessügynökség által összeválogatott fiatal olasz nők előtt tartott előadást Rómában. Ezúttal az olasz-líbiai barátsági szerződés aláírásának második évfordulója alkalmából érkezett Rómába, ahol hétfőn Silvio Berlusconi olasz államfővel közösen vesznek részt az ünnepségen. Az eseményen tartandó lovasbemutatóra 30 telivér berber lovat szállítottak légi úton Rómába. Szokásához híven a líbiai látogató magával hozta beduin sátrát is, amelyet ezúttal a nagyköveti luxusrezidencia kertjében állítottak fel.

Kadhafi egy év alatt immár negyedszer jár Olaszországban, miközben lendületesen javulnak az afrikai ország és korábbi gyarmattartója közötti gazdasági kapcsolatok. A 2008-as szerződés értelmében Olaszország 25 év alatt, befektetések formájában ötmilliárd dollárt fizet Líbiának az 1911 és 1942 közötti gyarmattartás jóvátételeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik