Külföld

A chilei bányászoknak is segíteniük kell

admin
admin

2010. 08. 30. 06:29

A mélyben rekedt bányászok közreműködésére is szükség lesz a hétfőn kezdődő mentési munkálatok sikeréhez a chilei San José-i réz- és aranybányában.

Vasárnap esti értesülések szerint a 33, mindeddig példás fegyelmet és önuralmat tanúsító bányászra az elkövetkező napokban óriási feladat vár. Nekik kell ugyanis eltakarítaniuk azt a több ezer tonna kőtömeget, amely a fúrás során zúdul a mélybe. Források szerint mindez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a fúrás sikeres legyen, és a kőtömeg ne torlaszolja el azt az alagutat, amelyen a bányászok felszínre hozatalát tervezik.

Az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, 700 méteres mélységben rekedt 33 bányász mentése akár 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A mentési munkálatokat nehezíti, hogy a kőzet állaga nem stabil. A fúrás a tervek szerint hétfő délután kezdődik. Az idézett források hangsúlyozták, hogy a mentési munkálatok során a bányászokat nem fenyegeti veszély. A munkálatokat egy különleges ausztrál fúróberendezéssel az állami tulajdonban lévő Codelco bányaipari társaság végzi.

Újabb videofelvétel

Újabb videofelvételt tett közzé a chilei állami televízió az augusztus 5-én mintegy 700 méteres mélységben rekedt bányászokról. A néhány napon belül immár második, vasárnap este bemutatott videó a 33 bányászt ezúttal is meglehetősen jókedvűen mutatja. A bányászok a nagy hőség miatt valamennyien félmeztelenek.

A felvételen a bányászok családtagjaiknak küldtek üzeneteket. Sokan közülük eközben elsírták magukat. Mások arról számoltak be, hogy soruk jobbra fordult, amióta élelmet és ivóvizet, gyógyszereket, valamint egyéb személyes dolgokat küldtek számukra, amiért köszönetet mondtak a hatóságoknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.