Nagyvilág

Víz alatt egy nagyváros Pakisztánban

Elöntött az árvíz egy nagyvárost vasárnap Pakisztán déli részén, tovább növelve a rombolást a térségben, ahol már milliók menekültek el otthonukból, és százezreknek van sürgős szükségük élelemre és vízre.

Szudzsaval 250 ezres lakosságának csaknem egésze elhagyta a várost még az ár betörése előtt – közölte Hadi Baks Kalhoro katasztrófavédelmi illetékes a déli Szindh tartományban. A hatóságok korlátozni próbálják a kárt, de a vízszint a belvárosban már másfél méterre, a környező falvakban pedig 3 méterre emelkedett.

Az ENSZ és a helyi hatóságok szerint augusztus eleje óta mát több mint hétmillióan hagyták el otthonukat Szindhben, közülük több mint egymillióan pénteken és szombaton.
Továbbra is fenyegeti az áradás a műemlékeiről nevezetes, 300 ezer lakosú Thattát, amely a tartomány egyik legnagyobb városa s a katasztrófával megbirkózni igyekvő hatóságok központja. A lakosság túlnyomó része, mintegy 95 százaléka elment, Thatta fantomváros lett. A víz “eddig megkímélte, de továbbra is csak két kilométerre van tőle” – mondta Kalhoro.

Az ENSZ, a pakisztáni hadsereg és egy sor helyi és nemzetközi segélyszervezet sietett az árvíz sújtotta pakisztáni térségbe segélymunkásokkal, gyógyszerrel, élelemmel és vízzel, de sok emberhez nem tudnak eljutni. Az Egyesült Államok szombaton közölte, hogy további 18 helikopterrel támogatja az erőfeszítéseket a már működő 15 helikopteren és három C-130-as szállítógépen kívül – közölte az iszlámábádi amerikai nagykövetség.

A legújabb adatok szerint a katasztrófa halálos áldozatainak száma legkevesebb 1643. Az infrastruktúrában és a létfontosságú mezőgazdaságban keletkezett kár sok milliárd dollár. Az ország északi és középső részén – amelyeket a természeti csapás jobban sújtott a katasztrófa egy hónappal ezelőtti kezdetén – már elkezdett visszavonulni az ár, de délen még nagy erőfeszítésekre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik