Külföld

Veszélyes Afganisztánban képviselő-jelöltnek lenni

admin
admin

2010. 08. 29. 06:27

A közelgő parlamenti választások előtti növekvő erőszak jeleként újabb képviselő-jelöltet gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek szombaton Afganisztánban.

Kabuli kormányforrások szerint a legújabb, két héten belül immár a negyedik hasonló gyilkos merényletre a nyugati Herat tartományban került sor.

Afganisztánban – ahol a rendszer ellen harcoló tálib ellenállók az elmúlt hetekben szinte az egész országra kiterjedő offenzívát indítottak – szeptember 18-án tartják a parlamenti választásokat. A szavazást megfigyelők kulcsfontosságú tesztnek tekintik az ázsiai ország stabilitása szempontjából. Az idézett megfigyelők szerint a rendkívül rossz biztonsági helyzet – különösen a tálibok erősségének számító déli és keleti országrészeken – a korrupcióval együtt a legnagyobb kihívást jelenti a szeptemberi szavazás előtt.

A hét közepén 10 választási tisztségviselőnek – köztük kampányszervezőknek – veszett nyoma ugyancsak Herat tartományban. Egyelőre nem tudni, hogy a tálibok vagy politikai riválisaik rabolták-e el őket.

A szeptember 18-i választásokon a kabuli parlament alsóházának 249 képviselői helyéért mintegy 2500 jelölt verseng. A hatóságok néhány nappal ezelőtt azt közölték, hogy a csaknem 7000 szavazóhelyiség közül több mint 900 zárva marad a biztonság hiánya miatt.

A tálibok már 2005-ben erőfeszítéseket tettek az akkori parlamenti választások megzavarására, és mérsékelt sikerrel ugyanezt tették a tavalyi elnökválasztás során is.
Ugyancsak szombaton – nem sokkal korábban – arról érkezett hír, hogy a tálib ellenállók támadásokat készítettek elő két afganisztáni amerikai támaszpont ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.