Nagyvilág

Veszélyes Afganisztánban képviselő-jelöltnek lenni

A közelgő parlamenti választások előtti növekvő erőszak jeleként újabb képviselő-jelöltet gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek szombaton Afganisztánban.

Kabuli kormányforrások szerint a legújabb, két héten belül immár a negyedik hasonló gyilkos merényletre a nyugati Herat tartományban került sor.

Afganisztánban – ahol a rendszer ellen harcoló tálib ellenállók az elmúlt hetekben szinte az egész országra kiterjedő offenzívát indítottak – szeptember 18-án tartják a parlamenti választásokat. A szavazást megfigyelők kulcsfontosságú tesztnek tekintik az ázsiai ország stabilitása szempontjából. Az idézett megfigyelők szerint a rendkívül rossz biztonsági helyzet – különösen a tálibok erősségének számító déli és keleti országrészeken – a korrupcióval együtt a legnagyobb kihívást jelenti a szeptemberi szavazás előtt.

A hét közepén 10 választási tisztségviselőnek – köztük kampányszervezőknek – veszett nyoma ugyancsak Herat tartományban. Egyelőre nem tudni, hogy a tálibok vagy politikai riválisaik rabolták-e el őket.

A szeptember 18-i választásokon a kabuli parlament alsóházának 249 képviselői helyéért mintegy 2500 jelölt verseng. A hatóságok néhány nappal ezelőtt azt közölték, hogy a csaknem 7000 szavazóhelyiség közül több mint 900 zárva marad a biztonság hiánya miatt.

A tálibok már 2005-ben erőfeszítéseket tettek az akkori parlamenti választások megzavarására, és mérsékelt sikerrel ugyanezt tették a tavalyi elnökválasztás során is.
Ugyancsak szombaton – nem sokkal korábban – arról érkezett hír, hogy a tálib ellenállók támadásokat készítettek elő két afganisztáni amerikai támaszpont ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik