Külföld

A szerb ellenzék a magyarokat követné

admin
admin

2010. 08. 29. 13:29

Az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) szerint a belgrádi kormány példát vehetne Magyarországról a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon - írta a Beta szerb hírügynökség.

A szélsőjobboldali-populista párt a hét végén közölte, legfőbb ideje, hogy a szerb kormány vessen egy pillantást Magyarországra, és szakítsa meg az IMF – mint fogalmazott – pusztító feltételeinek teljesítését, és folytasson végre a társadalomért felelős politikát. Az SRS azután ostorozta ismét a kormányt, hogy a szakszervezetek nehezményezték, hogy a kabinet nem egyeztetett velük a nyugdíjtörvényt módosító javaslat elkészítése előtt.

“Elfogadhatatlan, hogy a kormány, miközben szociálisan felelős kabinetnek állítja be magát, nem konzultált a szakszervezetekkel a törvényjavaslat kidolgozásakor, és nem reagált arra a botrányos fenyegetésre sem, amelyet az IMF intézett a kabinethez. AZ IMF képviselői, folytatva a fenyegetések és a zsarolás politikáját, azt üzenték a szakszervezeteknek, hogy ha továbbra is lázadnak a törvénymódosítás ellen, az új nyugdíjreform még szigorúbb lesz” – olvasható a párt közleményében.

“A kormánynak a szerb nyugdíjasokra kell figyelnie, nem az IMF külföldi hivatalnokainak követeléseire” – javasolta az SRS. “Tíz éve teljesítjük feltétlen engedelmességgel az IMF és a vele kapcsolatban álló szervezetek feltételeit, és ez a gazdaság összeomlásához, munkanélküliséghez a nyugdíjasok és a szociálisan veszélyeztetett többi társadalmi réteg elszegényedéséhez vezetett” – adott rövid helyzetértékelést közleményében az ellenzéki párt, amelynek 56 képviselője van a 250 tagú szerb parlamentben, a szkupstinában. A párt hivatalos vezetője a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj, aki a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ül.

Szerbia tavaly tavasszal kötött megállapodást az IMF-fel egy 2,9 milliárd eurós készenléti hitelkeretről, amelyből eddig nem egészen 1,5 milliárd eurót hívott le. A nemzetközi pénzügyi szervezet küldöttsége jelenleg Belgrádban tárgyal; várhatóan néhány napon belül befejezi a hitelmegállapodás ötödik felülvizsgálatát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.