Nagyvilág

Hétfőn kezdik a chilei bányászok mentését

Hétfőn kezdődik a mélyben rekedt chilei bányászok mentése, a hatóságok a munkálatok felgyorsítására törekszenek.

Az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, 700 méteres mélységben rekedt 33 bányász mentése akár 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A mentési munkálatokat rendkívüli módon nehezíti, hogy a kőzet állaga nem stabil.

A mentési munkálatokat irányító mérnök az AFP-nek elmondta: hétfőn kezdik az alagút fúrását egy különleges ausztrál fúróberendezéssel, amelyet egy Németországból érkező kiegészítő motorral erősítenek meg.

Az egészségügyi miniszter mindezzel egy időben bejelentette: a chilei kormány olyan terven dolgozik, amelynek célja, hogy a bányászokat jóval hamarabb felszínre hozzák. Jaime Manalich erre vonatkozóan részleteket nem ismertetett, ugyanakkor közölte: a tervet hamarosan a nyilvánosság elé tárják. A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a három szűk, utánpótlás küldésére szolgáló vájat egyikét szélesítenék, hogy azon keresztül hozzák a felszínre a lent rekedteket. Állítólag ez a munka is mintegy két hónapot vesz igénybe.

Vasárnap XVI. Benedek pápa bátorságot kívánt a vájároknak és hozzátartozóiknak. Arra intette őket, hogy „ne veszítsék reményeiket, hogy a kiszabadításukra irányuló erőfeszítések szerencsével járnak”.

A bányászokkal egy héttel ezelőtt sikerült kapcsolatot létesíteni. Az elmúlt hét közepén az állami televízió egy videofelvételt közölt róluk, és a körülményekhez képest valamennyien jól vannak.

A Chiléből érkezett beszámolók közben azt emelték ki, hogy hat hónappal az országot sújtó, nagy erejű földrengés után az augusztus elején történt – és mindeddig szerencsés kimenetelű – bányakatasztrófa valósággal egyesítette a lakosságot, amely szinte egy emberként szurkol a bányászokért. Sebastian Pinera államfő ugyanakkor megerősítette, hogy vizsgálatot rendelt el az augusztus 5-én történtek, illetve a felelősség feltárására. A hatóságok közvetve mulasztásokkal vádolták a bányatulajdonos San Esteban nevű céget, a bányászati miniszter a napokban azt állította: a 33 bányász azért nem tudott a felszínre jutni, mert hiányzott egy mentőlétra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik