Külföld

Háborús bűnöst adna ki Németország

admin
admin

2010. 08. 29. 10:46

A német kormány hajlandó közreműködni abban, hogy Hollandia végre börtönbe zárhasson egy elítélt háborús bűnöst, aki azonban évtizedekkel ezelőtt Németországba szökött az ítélet végrehajtása elől.

A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint mind a berlini igazságügyi, mind a külügyminiszter kész egyengetni az utat egy úgynevezett végrehajtási átvételi kérelem előtt.

Az ügy főszereplője a 88 éves holland Klaas Faber egykori SS-tag, akit 1947-ben hazájában, többszörös gyilkosság vádja alapján, halálra ítéltek. Egy évvel később az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A férfi 1952-ben megszökött a börtönből, s egy német rendőr (egykori háborús bajtársa) segítségével Nyugat-Németországba menekült.

A holland hatóságoktól érkezett kiadatási kérelmet egy hitleri rendeletre hivatkozva utasította el a nyugatnémet fél. A “Führer” 1943-ban úgy határozott, hogy a Waffen-SS-be belépő összes holland önkéntes német állampolgárságot kap. Faber ezt 1945 után is megtartotta – a (nyugat)német törvények értelmében pedig a német állam egyetlen polgára sem adható ki külföldi hatóságnak, bármilyen bűncselekmény terheli is a lelkét.

Hollandia legutóbb 2004-ben kérte Faber kiadatását, ezt akkor formai okokra hivatkozva tagadta meg az ingolstadti tartományi bíróság. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szövetségi igazságügyi miniszter a napokban kétségbe vonta e döntés jogszerűségét, s ezt közölte a bajor tartományi igazságügyi miniszterrel. Beate Merk válaszában azt írta: amennyiben Hollandia ismét kérné Faber kiadatását, azt “újból megvizsgálnák”. Döntő tényező az lesz az elbírálás során, vajon fölmerülnek-e olyan új tények, amelyek megkérdőjelezik az ingolstadti bíróság határozatát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.