Nagyvilág

Fekete hétvége Afganisztánban

Hét amerikai katona vesztette életét a hét végén Afganisztán déli és keleti részén.

Két katona vasárnap halt meg Dél-Afganisztánban történt robbantások során, két másik pedig egy pokolgépes merényletben vesztette életét előző nap ugyanebben a térségben. Három amerikai katona harcokban esett el az ország keleti részén. Augusztus folyamán így már 42 amerikai katona vesztette életét az ázsiai országban. A múlt hónapban 66 amerikai halt meg. A nemzetközi haderő augusztus folyamán eddig összesen 62 katonát vesztett el Afganisztánba. Többségük amerikai volt, hét elesett brit volt és életét vesztette egy magyar katonanő is.

Vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát tartományban öt olyan ember holttestére bukkantak, akik segédkeztek egy képviselőjelölt választási kampányában – közölte egy tartományi vezető. Az öt áldozatot szerdán ismeretlen fegyveresek rabolták el, miután megállították két gépkocsijukat. Velük együtt utazott öt másik személy is, de őket szabadon engedték. A gyilkosságok elkövetését senki sem vállalta magára, de a tálib lázadók öldökléseket és megfélemlítési kampányt kezdtek az országban azzal a szándékkal, hogy megzavarják a közelgő parlamenti választást. Az elmúlt két hétben öt képviselő-jelöltek gyilkoltak meg Afganisztánban.

A szeptember 18-i választásokon a kabuli parlament alsóházának 249 képviselői helyéért mintegy 2500 jelölt verseng. A hatóságok néhány nappal ezelőtt azt közölték, hogy a csaknem 7000 szavazóhelyiség közül több mint 900 zárva marad a biztonság hiánya miatt. A tálibok már 2005-ben erőfeszítéseket tettek az akkori parlamenti választások megzavarására, és mérsékelt sikerrel ugyanezt tették a tavalyi elnökválasztás során is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik