Nagyvilág

A belga bíboros-érsek eltussolt volna egy pedofil esetet

Újabb adatok a pedifil bruggei (bruges-i) püspök ügyében.

Godfried Daneels bíboros, a belga római katolikus egyház volt vezetője idén tavasszal megpróbálta eltussolni az időközben lemondásra kényszerült bruggei püspök ügyét. A pedofil püspök éveken át szexuális visszaélést követett el unokaöccse terhére.

Mindez a hétvégi belga sajtóban idézett magnófelvételből derült ki, amelyről Daneels érsek szóvivője elismerte, hogy hiteles. A rögzített beszélgetés idén áprilisban zajlott le Roger Vangheluwe bruggei püspök, annak unokaöccse és Daneels között.

A felvétel szerint az idén januárban nyugállományba vonult Daneels azt kérte az áldozattól, hogy ne hozza nyilvánosságra a történteket, legalábbis a püspök 2011-ben esedékes visszavonulásáig.

A ma 42 éves egykori áldozat visszautasította Daneels indítványát, és megkérdezte, miért fontosabb az egyháznak a püspök, mint az áldozat sorsa. A bruggei püspök ezt követően mondott le.

Az első beszélgetés négyszemközt történt, Daneels és az áldozat között, aki elmondta, kötelességének érzi, hogy jelentse az egyházi hierarchiának az esetet. Kérte Daneels közbenjárását, aki azonban arra kérte, hogy ne forduljon a nyilvánossághoz. “A püspök jövőre amúgy is visszavonul, tulajdonképpen magának is jobb lesz, ha vár vele. Nem hiszem, hogy bárkinek is hasznára válna, ha most világgá kürtöli ezt” – hangzik Daneels tanácsa, aki elmondta azt is, hogy nem indíthat eljárást Vangheluwe ellen, és nem tájékoztathatja a Vatikánt, vagy XVI. Benedeket. Ezt magának a püspöknek kell megtennie, vélte a bíboros. Figyelmeztette az áldozatot, nehogy megpróbálja megzsarolni az egyházat és felszólította, hogy bocsásson meg nagybátyjának, fogadja el annak bűnbánatát és “ne sározza be a nevét”. Az unokaöccs így felelt: “Ő hurcolt engem a sárban, öt éves koromtól 18-ig”. Cáfolta, hogy zsaroló szándéka lenne és megkérdezte a bíborost: “Miért őt szánja és nem engem?”

A második beszélgetés kiegészült a püspökkel és egy rokonukkal. A püspök bocsánatot kért és azt mondta, hogy éveken át kereste a módját, hogy jóvátegye tettét. A rokon azt válaszolta, “ez megoldhatatlan, teljesen szétszakította a családunkat”. A bruggei püspök a beszélgetést követően mondott le, a De Standaard flamand napilap szerint azután, hogy az áldozat rokona e-mailt küldött az összes belga püspöknek, követelve Vangheluwe távozását.

A De Standaard honlapja idézi az áldozat ügyvédjét, aki elmondja: Azért adták át a felvételeket az igazságügyi szerveknek, mert az egyház lejárató kampányt indított, azzal vádolva meg az áldozatot, hogy pénzt akart kicsikarni a püspöktől hallgatása fejében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik