Nagyvilág

Valószínűleg nem mulasztottak a magyar katonák

Az előzetes szakértői vélemények szerint nem játszhatott közre emberi mulasztás Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hétfőn Afganisztánban bekövetkezett halálában.

A tragédia vizsgálatának két-három héten belül lehet pontos eredménye – mondta Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök pénteken az MTI-nek.

A vezérkari főnök az MTI megkeresésére elmondta: már javában tart az a vizsgálat, amelynek célja, hogy kiderüljön, követtek-e el felderítési, taktikai hibát a katonák szállításakor, illetve annak előkészítésében. Előzetesen azonban azt el lehet mondani, hogy nem emberi mulasztás okozta a katona halálát – fűzte hozzá.

Megvizsgálják azt a páncélozott Toyotát is, amelyben a meghalt katonanő és három megsérült társa is utazott. Az autó egyébként a “saját lábán” tért vissza a magyar bázisra, miután felrobbant mellette egy robbanószerkezet, és eltalálták egy vállról indítható rakétával – tette hozzá. Mint mondta: minden eszközt visszahoztak a harctérről; volt olyan katona, aki háromszor fordult a helyszínen, hogy ne maradjon ott semmi.

Az altábornagy emlékeztetett arra, hogy az afganisztáni tartományi újjáépítési csoportnál (PRT) most zajlik a váltás, ez a vizsgálat idejét kicsit meghosszabbíthatja, így két-három héten belül zárulhat le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik