Külföld

Iskolákat zárnak be Erdélyben

admin
admin

2010. 08. 25. 11:10

Gyerekhiány miatt több erdélyi megyében már a 2010–2011-es tanévtől meg kell szüntetni iskolákat és osztályokat kell összevonni - írta szerdai számában a Krónika című kolozsvári napilap.

Az újság hozzáteszi, hogy az összevonások a romániai magyar tannyelvű oktatásra vonatkozóan is elkerülhetetlennek tűnnek.
Kovászna megyében két alsó tagozatos iskolát és egy óvodát kénytelenek bezárni a gyerekhiány miatt. Bár az alapelv szerint minden településen kellene működnie elemi iskolának és óvodának, ha nincs elég gyerek, ez nem tartható – mondta el a lapnak Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő. A székelyföldi megyében 2007-ben hat, a következő évben további három tanintézményt zártak be. A megmaradt gyerekeket iskolabusszal szállítják a községközpontba vagy a legközelebbi település iskolájába-óvodájába.

Hargita megyében kilenc falusi iskolát kell megszüntetni az új tanévtől, a gyerekek itt is a községközpontokba ingáznak majd. Ferencz Salamon Alpár megyei főtanfelügyelő a Krónikának arról számolt be, hogy zömében eldugott helyen fekvő településekről van szó, ahol kevés a gyerek, és mostohák a körülmények a tanintézetekben. Maros megyében az ősztől 25 tanintézetet zárnak be gyerekhiány miatt. Ami a magyar tagozatot illeti, Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő-helyettes a lapnak elmondta, hogy végleges döntés még nem született, de úgy tűnik, hogy a tanévkezdéstől, szeptember 15-étől a bözödi, gerendkeresztúri és kerelői gyerekeknek kell ingázniuk.

Máramaros megyében idén nem szűnnek meg magyar osztályok. Váradi Izabella magyar szakos tanfelügyelő szerint azonban, ha életbe lép a minimum 15 fős osztályok működtetését előíró rendelet, a megyében komoly gondok lesznek a magyar osztályokkal, hiszen ezek közül alig néhányban tanul tíznél több diák. Felsőbányán például az idén tíz diákkal indul első osztály, Szinérváralján pedig nyolc tanuló kezdheti el a negyedik osztályt.

Szilágy megyében 37 tanintézetben nem lesz oktatás az új tanévtől, 13 óvodát, 19 alsó tagozatos és öt felső tagozatos iskolát zárnak be. Az iskolafelszámolás három alsó- és három felső tagozatos általános iskolát érint. Egyre nehezebb magyar osztályokat indítani Hunyad megyében is. A dévai Téglás Gábor Iskolacsoportban például eddig két-két magyar osztály működött, mert a városi gyerekek mellett a Böjte Csaba ferences szerzetes által felkarolt árva gyerekek is ott tanulnak. Az alacsony létszám miatt itt a második osztályt kénytelenek összevonni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.