Nagyvilág

Saját hatáskörét erősítené az ukrán államfő

Az elnöki hatásköröket 2004-ben éppen Janukovics híveinek támogatásával szűkítették, de most másképpen látják a helyzetet.

Az elnöki hatásköröket erősítő alkotmányreformot, a gazdaságilag független Ukrajna megteremtését és az európai integráció folytatását szorgalmazta Viktor Janukovics ukrán államfő a függetlenség ünnepén kiadott nyilatkozatában.

Az elnök jelezte, hogy kész javaslatot tenni az alkotmány reformjára, amely révén Ukrajnának “erős” államfője lenne, s így gyakorlati eszközök állnának a rendelkezésére, hogy felügyelje a kulcsfontosságú reformok végrehajtását és az ország stratégiai irányvonalának betartását.

Janukovics pártjának nincs meg az alkotmánymódosításhoz szükséges 300 fős többsége a parlamentben – reagált az elmondottakra az Unian ukrán hírügynökség.

Ukrajnában 2004-ben, Viktor Juscsenko elnökké választása után, és éppen Janukovics híveinek támogatásával nyirbálták meg az elnöki jogosítványokat a parlament javára. Janukovics támogatói most azt mondják, hogy az elnök hatalmát mégis meg kell erősíteni, hogy le tudja vezényelni a népszerűtlen reformokat, egyebek mellett a gázáremelést, és a felduzzasztott nyugdíjrendszer karcsúsítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik