Nagyvilág

Philadelphiát is beperelték a kacsahajó áldozatainak szülei

Philadelphia városát is beperelték a Delaware folyón történt hajóbaleset két magyar áldozatának családjai által felkért jogi képviselők. A szülők hamarosan szemtől szemben is kérdőre vonhatják a két összeütközött hajó kapitányait. Peter Rónai, az ügyet képviselő New York-i ügyvédi iroda vezetője optimista. Az ügy komplikált, de annyi bizonyos, hogy a gyermekek ártatlanok voltak, az esküdtszék jelentős kártérítést fog megítélni – nyilatkozta lapunk kérdésére.

A philadelphiai kacsahajó baleset áldozatainak jogi képviselői a várost, a Ride the Ducks társaságot és a vízibuszt felborító tolóhajó üzemeltetőjét egyaránt beperelték. Az alpereseknek 30 napjuk van válaszolni a vádakra, ezt követően a bíróság időpontot állapít meg és megkezdődnek a szembesítések – fogalmazott lapunk megkeresésére Peter Ronai, a New York-i Ronai & Ronai ügyvédi iroda társtulajdonosa, aki társával és egyben feleségével, Holly Ostrov Ronaival, valamint Robert J. Mongeluzzi philadelphiai ügyvéddel együtt képviseli az ügyet.

Drámai szituáció várható, elképzelhető ugyanis, hogy a bíróságon a szülők és a két hajó kapitányai szemben fognak ülni és kölcsönösen kérdéseket tehetnek fel egymásnak az ügyvédeiken keresztül. Ez egy háború, ahol a beperelt illetékesek mindent tagadnak – tette hozzá. Komplikált ügyről van szó, rengeteg embert meg kell hallgatni, ezért különösen hosszú eljárásra számíthatunk. A kacsahajón utazó megmenekült diákokat egyenként ki fogjuk kérdezni, de be kell kérni azokat a dokumentumokat is, amelyek igazolják, hogy a hajó telefonon segítséget kért a motor leállása után.
Az életveszélyes kacsahajó betiltását kezdeményezték a szülők. Képgaléria!

Az életveszélyes kacsahajó betiltását kezdeményezték a szülők. Képgaléria!

A várható kártérítéssel kapcsolatban Peter Rónai lapunknak úgy fogalmazott: az ügy részleteiről még sok mindent nem tudunk, de az biztos, hogy a két gyermek ártatlan volt, a szülők így nagy összegű kártérítésre számíthatnak.

A vád szerint a vízibuszos túrákat szervező Ride the Ducks hálózat tulajdonosa és üzemeltetője azért felelős, mert a vízibuszok hibás tervezésűek, „egy hajó nem süllyedhet el azonnal felborulás után”. A tolóhajó üzemeltetőjét és alkalmazottait pedig azért terheli felelősség, mert a személyzet nem észlelte a vízibusz vészjelzését. A halálesetekkel kapcsolatban valószínűleg mindenki hibát követett el, így a város is – véli Peter Rónai. Nem szabadna ilyen mély vízben hatalmas járművek között ilyen kicsi hajót üzemeltetni – tette hozzá. A vád képviselői egyébként levélben kérték Michael Nutter polgármestert, hogy tiltsa be az életveszélyes sétahajókat a folyón.

Philadelphia belvárosában a Delaware folyón július 7-én ütközött egy városnéző vízibuszba egy 76 méter hosszú uszály, néhány perccel azután, hogy a busz műszaki hiba miatt megállásra kényszerült. A II. világháborús kétéltű katonai járműből kialakított úgynevezett „duck boaton” két kísérő tanárral egy 13 fős magyar diákcsoport is utazott. Közülük kettő, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiatalember, a folyóba fulladt. Korábban egy Miss Majestic nevű vízibusz járt hasonlóképpen, amikor vízzel megtelve nem lebegett a felszínen, hanem a fenéknek indult.

A két áldozat, Schwendtner Dóra és Prem Szabolcs szülei augusztus 16-án érkeztek Philadelphiába, ahol másnap felkeresték a tragédia helyszínét és rózsaszirmokat dobtak a vízbe – számolt be korábban a philly.com philadelphiai hírportál. A lap megjegyzi, hogy az emlékezés perceiben éppen egy kacsahajó szelte át a folyót, még fájdalmasabbá téve a szülők számára az emlékezés perceit. A Ride the Ducks szóvivője utólag elnézést kért az incidensért, hangsúlyozva, hogy nem tudtak róla, hogy a szülők éppen aznap róják le a helyszínen kegyeletüket. Megértjük a felháborodásukat, de a kacsahajó éppen rutingyakorlatot végzett azokban a napokban – magyarázta Bob Salmon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik