Nagyvilág

Medvegyev vízummentességet sürget az EU és Oroszország között

Az Európai Unió (EU) és Oroszország közötti kölcsönös vízummentesség bevezetéséhez kérte Luxemburg támogatását az orosz államfő.

Dmitrij Medvegyev a fekete-tengeri Szocsiban Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain hangsúlyozta, hogy a vízummentesség bevezetését Oroszország kulcsfontosságúnak tekinti az EU-val való kapcsolatainak az elmélyítése szempontjából.

A luxemburgi kormányfő a kérdés lehető leggyorsabb megoldását ígérte, egyetértve azzal, hogy az EU túl régen halogatja azt.

Oroszország régóta törekszik a kölcsönös vízummentesség rendszerének bevezetésére, az uniós tagállamok többsége azonban az illegális bevándorlás, továbbá a bűnözés növekedésétől tartva mindeddig elutasította a lépést. 2007-ben megállapodás jött létre ugyan az utazási korlátozások enyhítéséről, a teljes vízummentesség biztosításával szembeni uniós fenntartások azonban ennek ellenére nem változtak.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő néhány héttel ezelőtt országa rugalmasságát igyekezett demonstrálni azzal, hogy a szurkolóknak vízummenteséget ajánlott arra az esetre, ha Oroszország elnyeri a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik