Nagyvilág

Két vezetéket épít a Nabucco

A Nabucco földgázvezeték konzorcium részvényesei két beszállító szárnyvezeték megépítéséről állapodtak meg Törökország grúziai és iraki határán keresztül, de elvetették az iráni beszállító szárnyvezeték megépítésének tervét.

Az EU támogatását élvező 7,9 milliárd dolláros gázvezeték projekt évi 31 milliárd köbméter földgázt szállít majd 2014-től a Kaszpi-tenger térségéből Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Európába, pontosabban az ausztriai hálózati elosztó központba.

Egyes szakértők szerint a Nabucco nem lesz képes kihasználni szállítási kapacitását az iráni források bevonása nélkül, mivel Irán rendelkezik a világ második legnagyobb földgáz készletével. A Nabucco konzorcium álláspontja szerint azonban a türkmenisztáni, iraki és azeri források elegendőek lesznek a szállítási kapacitás fedezéséhez. A konzorcium még nem kötötte meg a beszállítói szerződéseket.

A konzorciumban részvényes OMV ebben a hónapban tett korábbi közleménye szerint legkésőbb a jövő év első negyedében kerülhet sor a beruházási szerződés megkötésére, miután az idei negyedik negyedévig megtörténik a kereslet felmérése. A gázvezeték megépítésének célja Európa gázellátási függőségének csökkentése az orosz beszerzési forrásoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik