Nagyvilág

Ahmadinezsád kizártnak tart egy Irán elleni támadást

Az iráni elnök kizártnak tartja, hogy a jelenlegi körülmények között az Egyesült Államok vagy Izrael támadást indítson országa ellen.

Mahmúd Ahmadinezsád az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízióban sugárzott nyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael nagyon gyenge, és bátorsága sincs egy ilyen lépéshez. Az Egyesült Államoknak barátságát ajánlotta fel, ugyanakkor kigúnyolta Washingtont, mondván, hogy még egy kis sereget sem tudott legyőzni Irakban.

Az iráni elnök szerint az Egyesült Államoknak nem érdeke a katonai összecsapás, nincsenek valós okai egy Iráni elleni támadáshoz, s haszna sem származna belőle.

Az elnök megismételte, hogy Irán kemény választ ad, ha támadás éri. Barack Obama amerikai elnök többször is felajánlotta Iránnak, hogy kezdjenek párbeszédet, de kormányzata szerint a teheráni vezetés inkább a nemzetközi elszigetelődést választotta ehelyett. Az Egyesült Államok és szövetségesei attól tartanak, hogy békés célúnak mondott atomprogramja örvén Irán valójában nukleáris fegyvereket akar előállítani. Irán tagadja, hogy ilyen szándékai lennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik