Nagyvilág

New Yorkban tüntettek az iszlám központ tervezett helyén

Több százan tüntettek vasárnap New Yorkban, a Ground Zero közelébe tervezett iszlám központ mellett és ellen.

A támogatók, akiknek létszámát a rendőrség 250 főre becsülte, a tervezett központnál, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás helyszínétől két kereszteződésre gyűltek össze. A mintegy 450 ellenző, aki előtt a hatóságok kordont emeltek, a Ground Zerótól három saroknyira tiltakozott.

A projekt támogatói szerint az Alsó-Manhattanbe tervezett muszlim létesítménnyel kapcsolatos, országossá terebélyesedett vita tárgya nem más, mint a vallásszabadság érvényesítése. Az tiltakozók ezzel szemben durva tapintatlanságnak tekintik a projektet, amelyet – mint mondják – a mohamedán befolyás térnyerésének jelképeként ünnepelnek a terrorizmust és az iszlám fundamentalizmust támogató országokban.

“A leendő központ helyének megváltoztatása jelenleg nem szerepel napirenden” – jelentette ki vasárnap Daisy Kahn, a projektet kezdeményező csoport egyik vezetője, s a központ mecsetének leendő imámja, Feisal Abdul Rauf felesége.

A 100 milliós költségvetésből felépítendő iszlám központban a mecset mellett előadó- és sporttermek, valamint egy uszoda is helyet kap majd. Az épületet a Ground Zerótól két utcányira, mintegy 100 méternyire kívánják felépíteni.

A Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyai ellen 2001- szeptember 11-én elkövetett terrortámadás következtében több, mint 2700-an vesztették életüket.

A CNN és az Opinion Reserch Corp. közös, augusztusban elkészített közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 68 százaléka ellenzi a manhattani iszlám projekt megvalósítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik