Nagyvilág

Tüntetők ismét Putyin lemondását követelték

Az oroszországi Kalinyingrádban a kormányzók választhatóságáért tüntettek szombaton, egyebek között Vlagyimir Putyin kormányfő lemondását követelő jelszavakkal.

A tüntetésen a szervezők szerint mintegy 3000, a rendőrség szerint 700 ember vett részt.

Kalinyingrádban tartották Vlagyimir Putyin hatalomra jutása óta az egyik legnagyobb oroszországi tüntetést januárban, s már akkor is hallatszottak Putyin lemondását követelő hangok.

Januárban elsősorban a kormányzó leváltását követelte, és a közlekedési díjak emelése ellen vonult az utcára mintegy tízezer ember.

A nagy tömeg váratlanul érte a moszkvai vezetést, mivel a tüntetéseken többnyire legfeljebb néhány száz fő vesz részt. Putyin akkor megrótta a dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Pártot – amelynek nem tagja, de elnöke -, hogy nem fordít elég figyelmet az egyszerű választókra. Felmerült a kormányzó leváltása is, de Georgij Boosz végül a helyén maradt. Mandátuma a jövő hónapban lejár, s nem jelölik újra.

Putyin a hatalom centralizálása jegyében 2005-ben szüntette meg a kormányzók közvetlen választását, azóta az elnök nevezi ki a régiók vezetőit.

Kalinyingrád és körzete Lengyelország és Litvánia közé ékelődő, körülbelül egymillió lakosú orosz terület, amelynek gazdasági helyzetét nehezíti, hogy 1991-ben, Litvánia függetlenné válása, a Szovjetunió széthullása nyomán területileg elkülönült Oroszországtól, így a szállítási és vámköltségek miatt magasabbak az árak, mint másutt az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik