Nagyvilág

Szexuális erőszakkal vádolják a Wikileaks alapítóját

Letartóztatási parancsot adtak Svédországban a hatóságok a Wikileaks nevű internetes oldal alapítója Julian Assange ellen, akit nemi erőszakkal, és molesztálással vádolnak.

Az ügyészség szombati közleménye szerint a svéd rendőrség megpróbálta felvenni a kapcsolatot a 39 éves ausztráliai állampolgárságú férfival, de nem tudták elérni. Egy Julian Assangenak tulajdonított Twitter-üzenetben a Wikileaks alapítója azt írja, hogy “a vádak felbukkanásának időpontja meglehetősen zavaró”. A Wikileaks oknyomozó weboldal alapítója egy hete, egy stockholmi konferencián jelentette be, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza az afganisztáni háborúval kapcsolatos, titkos amerikai dokumentumok utolsó adagját.

A Wikileaks korábban már 76 ezer oldalnyi afganisztáni katonai dokumentumot tett közzé, amelyek főként jelentéseket tartalmaznak – elhibázott afganisztáni katonai akciókról, a civil veszteségek nagyságáról, valamint a pakisztáni titkosszolgálat és az afganisztáni tálibok közötti kapcsolatokról.

A svéd ügyészség szóvivője Karin Rosander szerint a Wikileaks alapítóját egy esetben elkövetett szexuális erőszakkal vádolják, és a bűncselekményt Svédországban követte el. A Julian Assange ellen felhozott második, molesztálási vádról azonban nem mondott semmit a svéd ügyészség szóvivője, aki azt sem részletezte, hogy az ausztrál férfi ellen kiadott svédországi letartóztatási parancs nemzetközi érvényű-e. A svéd Expressen napilap információi szerint a 39 éves férfit azzal vádolják, hogy megtámadott egy nőt, szintén Svédországban. Julian Assan a Wikileaks oldalon azt írta, hogy a vádak “alaptalanok”, egy Twitter-üzenetben pedig állítólag úgy reagált, hogy “a vádak felbukkanásának időpontja meglehetősen zavaró”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik