Nagyvilág

Hamasz lakásokba költöztek hontalanok

Negyvenhárom család - akiknek házát az izraeli offenzíva során lerombolták - a Gázai övezetet irányító Hamasz szélsőséges palesztin szervezet lakásait foglalta el a héten.

A házfoglalók már két telet húztak ki sátraikban, és most a forró nyári napon kellett aszalódniuk. Az elégedetlen gázai övezetbeli lakosok végül úgy döntöttek, hogy elfoglalnak egy befejezetlen emeletes házat az északi Dzsabalíjában, és már a rendőrséggel is meggyűlt a bajuk. Ez az első eset, hogy valaki a kormány tulajdonát birtokba vette, amióta 2007-ben a Hamasz átvette a hatalmat az övezetben.

A héten a Hamasz rendőrsége megpróbálta kilakoltatni a házfoglalókat, de a gyermekek és asszonyok ellenállásába ütközött. Az épületben 44 befejezetlen lakás található. A hajléktalanok szerint ezek még mindig jobbak, mint a sátrak, és már megkérték a városi hatóságokat, hogy kapcsolják be az áramot, valamint a vizet.

Izrael több ezer otthont és üzemet rombolt le a Gázai övezet elleni 2008-2009-es offenzíva során. A zsidó állam azért támadta meg a térséget, hogy véget vessen a Hamász rakétatámadásainak az övezethez közeli zsidó települések ellen.

A nemzetközi közösség 5 milliárd dolláros segélyt ígért az újjáépítéshez, de a pénz nem érkezett meg, ami részben a Hamász és a Ciszjordániát irányító Fatah ellenségeskedésének köszönhető.

A Gázai övezetben az építkezést az Izrael által életbe léptetett zárlat is nehezíti. A cementet és az acélt a zsidó állam kettős felhasználású anyagnak minősítette, így csak korlátozott mértékben, a nemzetközileg finanszírozott projektek keretében lehet azokat beszállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik