Nagyvilág

Barátok lesznek Venezuela és Kolumbia?

A venezuelai elnök szerint országának a kapcsolatai Kolumbiával jobbak lesznek, mint bármikor voltak, azt követően, hogy a két dél-amerikai állam között helyreállnak a diplomáciai kapcsolatok.

Hugo Chávez hangoztatta: Maria Angel Holguin kolumbiai külügyminiszter jelenlegi venezuelai látogatása azt mutatja: a két ország tiszteli egymást.

Venezuela a múlt hónapban szakította meg kapcsolatait a szomszédos országgal, mert az akkori kolumbiai elnök, Álvaro Uribe azzal vádolta meg Venezuelát, hogy kolumbiai lázadóknak nyújt menedéket. Bogotá fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítva, hogy azok alátámasztják a vádakat. Chávez ezután “teljes készültséget” rendelt el a két ország határán, és visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette caracasi nagykövetével.

Azóta azonban új elnöke van Kolumbiának, és Juan Manuel Santos augusztus 10-én megállapodott venezuelai kollégájával arról, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik