Nagyvilág

A BP szeptemberben zárja el az olajat

Csak szeptemberben zárja le véglegesen a Mexikói-öbölben felrobbant olajfúró torony kútját a BP, mert a tengerfenéken előbb lecserél egy korábban kudarcot vallott kitörésgátlót.

Az olajszivárgás végleges elfojtását eredetileg augusztus közepére tervezték, ám az utolsó lépést a kedvezőtlen időjárási feltételek, valamint biztonsági megfontolások miatt szeptember 6-a utánra halasztják – jelentette ki Thad Allen, a parti őrség nyugalmazott tengernagya.

Allen felhatalmazta a BP-t, dolgozzon ki tervet a tengerfenéken 1600 méter mélyen lévő – kudarcot vallott – kitörésgátló eltávolítására, még mielőtt a mentesítőjárat fúrása elkezdődne.

A Deepwater Horizon olajfúró platform tulajdonosa, a Transocean szerint az olajvállalat fontos információkat tart vissza. A Transocean elpanaszolta, hogy a BP titkolózása miatt sem az ügyben vizsgálatot folytató szerveket, sem pedig a robbanásban életüket vesztett alkalmazottak családjait nem tudja tájékoztatni a robbanás okairól.

A Transocean szerint a BP akadályozza a baleset okának kivizsgálását. A cég azt állítja, hogy titoktartási szerződést kellett aláírnia a BP-vel annak fejében, hogy korlátozott információhoz jusson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik