Nagyvilág

Die Welt: Orbán csak politikai ellenfeleire veszélyes

Magyarország jobb mint a híre címmel írt cikket a keddi Die Welt fórum rovatába Breier Zsuzsa Berlinben élő magyar kultúrdiplomata.

Német újságolvasók fölvetéseit – az országot populisták, veszedelmes nacionalisták és politikai kalandorok vezetik, sőt a szélsőjobboldal is kormányzati szerephez jutott – a szerző tételesen cáfolja. A Jobbik nemhogy nem kormányzati erő, hanem minden politikai erő határozottan kizárja a vele való szövetkezést – írja.

Magyarországot demokratikus úton megválasztott konzervatív-kereszténydemokrata szövetség kormányozza, amely tagja az Európai Néppártnak – szögezi le Breier. Ismerőseinek arra az ellenvetésére, hogy na igen, de Orbán Viktorról tudnivaló, hogy nem találja igazán jónak a többpártrendszert, szerző kifejti: sem a Fidesz programjában nincs benne, hogy a többpártrendszer rossz vagy fölösleges volna, sem Orbán nem mondott ilyet soha.

Az “Orbán veszélyes” kitételre válaszul Breier leszögezi: igen, de nem az országra, hanem politikai ellenfeleire nézve, akiknek nem sikerült lejáratniuk őt. Sem a hamis hírek áradata, sem az antidemokraták figyelmeztetései nem voltak képesek megakadályozni meggyőző választási sikerét.

Breier cáfolja azt az állítást, amely szerint Orbán pártja elősegítette “a revansizmust, a nacionalizmust, az antiszemitizmust és a kisebbségekkel szembeni türelmetlenséget”. Mint írja, programjában és nyilatkozataiban a Fidesz ismételten és következetesen elítéli a revansizmust, a nacionalizmust, a rasszizmust és az antiszemitizmust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik