Nagyvilág

Titkos felvételek: Marokkóban vallattatott a CIA

Egy asztal alatt talált rá a CIA Ramzi Binalshibh, a 9/11-es merényletek egyik feltételezett kitervelőjének egy marokkói börtönben történt kihallgatásának bizonyítékaira.

A CIA Terroristaelhárító Központjának épületében talált video- és magnókazetták lehetnek az első konkrét bizonyítékok az amerikai hírszerzés korábbi vallatási programjára, amely lehetővé tette a CIA számára, hogy külföldi börtönökben vallattasson terrorizmussal gyanúsított személyeket.

Az előkerült felvételek 2002-ben, egy Rabat közelében található börtönben készültek, ahol Binalshibh-t kihallgatták.

A felvételeknek kulcsszerepük lehet a guantánamói börtönben fogva tartott Binalshibh ellen indított perben, azok ugyanis bizonyítékul szolgálhatnak az amerikai hírszerzés Greystone kódnevű titkos kihallgatási programjára, illetve a feltételezett terrorista bizonytalan mentális állapotára is. Binalshibh-t jelenleg skizofréniával kezelik.

A kazetták azért is különlegesen fontosak lehetnek a CIA korábbi vallatási módszereinek dokumentálása szempontjából, mert az amerikai hírszerzés korábban igyekezett minden bizonyítékot megsemmisíteni a több al-Kaida-tag vallatásakor alkalmazott kínzási technikákról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik