Nagyvilág

Rendőrök fenyegették meg a VMSZ aktivistáit

Feljelentést tett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a szabadkai rendőrség két ismeretlen munkatársa ellen, akik halálosan megfenyegették a párt plakátragasztó aktivistáit.

A Vajdaság Ma délvidéki hírportál szerint a VMSZ két fiatal aktivistája múlt szombaton éppen a Szent István-napi ünnepség előtt ragasztott ki plakátokat Szabadka belvárosában, amikor megállt mellettük egy rendőrautó, és igazoltatta őket. A két érintett fiatal elmondása szerint rövidesen odaérkezett egy civil rendszámú autó is, amelyből egy egyenruhás rendőr szállt ki.

Az aktivisták beszámolója szerint a rendőr azt állította, hogy a plakátok fára való kiragasztása bejelentési kötelezettséggel jár, és emiatt akár 50 ezer dinárra is megbüntethetné őket. Azt is mondta, hogy “bevihetné őket az őrsre, és ott sortűzzel lelövethetné őket”.

Az aktivisták megdöbbentek a hivatalos személy szavai hallatán, aki megítélésük szerint – a vállapjából ítélve – magasabb rendfokozatú rendőr lehetett. A fiatalok próbáltak arra hivatkozni, hogy a szóban forgó rendezvény be volt jelentve, és maga Orbán Viktor kormányfő a vendég. Ennek ellenére a rendőrök, mielőtt elmentek, felszólították őket, hogy szedjék le a fákról a már kiragasztott plakátokat.

Az eset miatt Pásztor István, a VMSZ elnöke hétfőn tett feljelentést – értesült a Vajdaság Ma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik