Nagyvilág

A perui elnök hóhér lenne

A halálbüntetés visszaállítása mellett foglalt állást Alan García perui elnök hétfőn, mondván, kész lenne arra, hogy saját maga vágja le gyermekeket megerőszakoló bűnözők fejét.

Az államfő a sajtó képviselőinek nyilatkozott azzal a dél-amerikai országban újra napirendre került kérdéssel kapcsolatban, hogy a kirívóan kegyetlen bűncselekmények elkövetőire szabják-e ki a legsúlyosabb büntetést. “Én azok pártján vagyok, akik úgy vélik: bizonyos bűnök elkövetőinek életükkel kell lakolniuk tettükért” – mondta García. Szerinte a társadalomnak vasszigorral kell bánnia az elvetemült bűnözőkkel.

Az elnök Kína példájára hivatkozott. Mint mondta: az ázsiai országban tavaly 5 ezer bűnözőt végeztek ki, köztük korrupt polgármestereket is. Ha Peruban is hasonlóan járnának el, évente hozzávetőleg száz ember kerülne hóhérkézre – fejtette ki véleményét García.

Peruban legutóbb 1979-ben hajtottak végre halálos ítéletet, amelyet még abban az évben eltöröltek a köztörvényes bűnözők esetében. Az alkotmány elvileg lehetővé teszi a halálbüntetést háborús időszakban a hazaárulókra.

Az elnök véleményét a közvélemény-kutatások adatai alapján a perui társadalom osztja. Egy friss felmérés arra a mutat, hogy a dél-amerikai ország lakosságának 80 százaléka támogatja a halálbüntetés újbóli bevezetését. Elemzők szerint ez annak is tulajdonítható, hogy az utóbbi időben megnövekedett a súlyos bűncselekmények száma Peruban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik