Nagyvilág

Moszkvában az “oxigénkoktél” a nyerő

Moszkvában visszaszorulóban vannak az erdő- és tőzegtüzek. Sokan megpróbálják a hasznukra fordítani a katasztrófát: a milliárdos vállalkozók a károsultak mellett pózolnak, a nyerészkedők pedig feltalálták az "oxigénkoktélt".

Oroszország északnyugati részében közben folynak a vasárnapi súlyos vihar utáni helyreállítási munkálatok. Szentpéterváron ledőlt két 53 méteres toronydaru, a Leningrádi terület elektromos hálózatában 83 helyen szakadtak el a távvezetékek, kiesett 1128 transzformátor alállomás, és több mint 240 település maradt áram nélkül. A viharfront Moszkva felé tart a meteorológusok szerint.

Moszkvában, ahol az idei nyáron összesen 21 naptári napon regisztráltak minden korábbinál magasabb hőmérsékletet, hétfő éjjel 32 fokról 20 Celsius-fokra hűlt le a levegő, s a hét hátralévő részére 19-22 fokos hűvös időjárást, hétvégére pedig esőzéseket jeleznek előre.

A főváros környékén sok helyen már elkezdődött a tűzkárosultak házainak újjáépítése, s a munkálatokat egyes helyeken külön e célra felszerelt vebkamerák útján személyesen Vlagyimir Putyin kormányfő is nyomon követi.

Imázsukat építik az oligarchák

Az orosz lapok keddi beszámolója szerint a fővárosi önkormányzat természetvédelmi osztályának vezetője kijelentette: a mostani katasztrofális tüzeket már néhány évvel ezelőtt meg lehetett volna előzni. Leonyid Bocsin osztályvezető azt mondta: a város a 2002-ben dúló nagy tüzek után javaslatot dolgozott ki a hasonló események megelőzésére, és ennek alapján a kormány 2003-ban tervet adott ki, de ennek végrehajtása valahogy elmaradt. Moszkva saját erdeiről gondoskodik, most is 24 órás őrszolgálat működik, a természetvédelmi területeken hamarosan kamerákat állítanak fel, a kijelölt helyeken kívül grillezőket pedig súlyos pénzbírsággal sújtják.

Sok helyen dolgoznak a tüzek oltásán önkéntesek, de nem mindenkit az önzetlen segíteni akarás vezérel: Jekatyerinburgban megjelent egy honlap, amely a másutt már jól ismert katasztrófa-turizmust népszerűsíti. A tűzoltók beszámoltak olyan üzletemberekről is, akik csupán arculatuk javítására törekedtek: drága terepjárón érkeztek a tüzekhez, felöltötték az önkénteseknek kiosztott terepszínű egyenruhát, készítettek néhány fényképet, majd távoztak az egyenruhákkal együtt.

Oxigénkoktélt árulnak

Mint mindig, most is megjelentek a nyerészkedők. Egyesek a patikákban olcsón felvásárolták az egyszer használatos maszkokat, és sokszoros áron adták el nyilvános helyeken.

Mások megtanultak a szó szoros értelmében a semmiből pénzt csinálni: a levegőből oxigént kiválasztó készülékek segítségével úgynevezett oxigénkoktélokat árusítanak. Gyümölcslébe kevéske csipkebogyó-kivonatot tesznek, amely felhabosítja az italt és így megakadályozza, hogy az ezt követően belefújt oxigén azonnal távozzon, s már kész is az “oxigénkoktél”, amelyet 1-2 percen belül el kell fogyasztani. Egy adag költsége 5, maximum 10 rubel, de ennek a sokszorosáért árulják.

A levegőből oxigént sűrítő készülékek Oroszországban jó öt éve jelentek meg, és nem túl olcsók, de a füstködös napokban elég nagy kereslet mutatkozott rájuk magánemberek részéről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik