Nagyvilág

Kiutasítottak az oroszok egy román diplomatát

Oroszország és Románia közötti diplomáciai fagypontról tanúskodik az, hogy Moszkvában elfogtak és nem kívánatos személlyé nyilvánítottak az orosz hatóságok egy román diplomatát, akit kémkedéssel gyanúsítanak - írta kedden a román sajtó.

Moszkvában hétfőn jelentették be, hogy őrizetbe vették Gabriel Grecu román diplomatát, a moszkvai román nagykövetség első beosztottját, aki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a román külföldi hírszerző szolgálat ügynökeként dolgozott. Őt akkor fogták el – állítják az orosz források – amikor katonai jellegű titkos adatokat akart átvenni egy orosz állampolgártól.

A Gandul című román napilap szerint függetlenül attól, hogy a kémtörténet valós-e vagy kitalált, a történtek azt mutatják, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok a fagypontra jutottak.

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap nevük elhallgatását kérő diplomáciai forrásokat idéz, amelyek szerint Oroszország “sárga lapot mutatott” és “erődemonstrációt tartott” Romániának azzal, hogy sajtónyilvánosságot kapott az ügy. A kémügyeket – írja a lap – általában diplomáciai csatornákon keresztül szokták rendezni az országok, ha szoros együttműködési kapcsolat van közöttük, ez azonban nem érvényes Oroszországra és Romániára.

A Gandul és az Evenimentul Zilei mellett az Adevarul című napilap is rámutat arra, hogy mindez nem előzmények nélküli. Románia másfél évvel ezelőtt három orosz kémet utasított ki az országból, s utóbb Traian Basescu román államfő is elismerte egy diplomatákkal folytatott beszélgetésen, hogy a lépés feszültebbé tette Románia és Oroszország viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik