Nagyvilág

Republikánus kereszttűzben Obama

Az elnök "elszakadt az amerikai főáramtól", s erről a választók a novemberi félidős kongresszusi választásokon mondják majd ki "ítéletüket" - jelentette ki vasárnap John Cornyn szenátor, a republikánusok szövetségi felsőházi kampánybizottságának elnöke.

Barack Obama pénteken, az iszlám szent böjti hónap tiszteletére a Fehér Házban adott díszvacsorán hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság megengedi a mecsetépítést az egykori World Trade Center közelében. Álláspontját szombaton úgy pontosította, hogy támogatja a mecsetépítésre való jogot, de nem kommentálja, vajon “bölcs” döntés volt-e a helyszín megválasztása.

Vasárnap több vezető republikánus politikus bírálta Obamát az iszlám központ építésének “támogatása”, valamint azt követő “mellébeszélés” miatt. Az elnöki állásfoglalás várhatóan kiélezett vita tárgya lesz a novemberben tartandó, félidős kongresszusi választások kampányában. Az erőpróba a várakozások szerint a demokraták visszaszorulását és a republikánusok előretörését eredményezheti a szövetségi törvényhozásban.

“Nem a vallásszabadságról van szó, hiszen valamennyien tiszteljük mindenkinek az ahhoz való jogát, hogy úgy imádkozzék, ahogy azt a lelkiismerete diktálja,… de meggyőződésem, hogy oktalan dolog mecsetet építeni egy olyan helyszínen, ahol 3000 amerikai vesztette életét egy terrortámadás következtében” – nyilatkozott John Cornyn texasi republikánus szenátor a Fox televízióban. “Számomra ez azt demonstrálja, hogy Washington, a Fehér Ház, a kormányzat és maga az elnök elszakadt az amerikai főáramtól” – jelentette ki.

Peter King New York-i republikánus képviselő, a CNN-nek úgy fogalmazott, hogy Obama előbb azt a nyilvánvaló benyomást keltette, hogy támogatja az építkezést, majd másnap visszatáncolt ettől. Mint mondta, az elnöknek sokkal világosabban és pontosabban kellett volna fogalmaznia.

Augusztusban egy New York-i illetékes testület döntése nyomán megnyílt az út a Cordoba House, egy 12 emeletes iszlám közösségi központ megépítése előtt. A WTC ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás áldozatainak hozzátartozói érzelmektől áthatott kampányt indítottak. Provokációnak nevezték a központ felépítését, s azt állították, hogy a projekt megcsúfolja az áldozatok emlékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik