Külföld

Kubára is lecsapott volna Rózsa-Flores

admin
admin

2010. 08. 16. 14:24

Állítólag kubai és venezuelai célpontokat is kiválasztott megsemmisítésre Rózsa-Flores Eduardo, aki a hivatalos szervek gyanúja szerint szeparatista körök megbízásából terrorista csoportot vezetett Bolíviában, de tavaly áprilisban agyonlőtték.

A célpontokra vonatkozó következtetést a csoport által használt számítógépek vizsgálatából vonta le egy bolíviai szakértői testület. Ennek főnöke, Wilson García szerint valamilyen szinten az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is tudott a tervekről, mert Rózsa Flores kapcsolatot tartott fenn az ügynökség egyik emberével, a magyar Belovai Istvánnal, akitől tanácsokat kapott.

A számítógépes üzenetváltásból a vizsgálat állításai szerint az derült ki, hogy az alapos gondossággal kiválasztott célpontok közt humanitárius feladatokat végző kubai orvosok és venezuelai mérnökök is voltak, valamint Bolívia leghosszabb hídja, amelyet kiszemeltek felrobbantásra. A hidat Evo Morales bolíviai elnök avatta fel, aki a hivatalos álláspont szerint szintén a lehetséges áldozatok között szerepelt kormányzatának más vezetőivel együtt. A kubai orvosok és venezuelai katonai mérnökök Kelet-Bolívia legszegényebb vidékén segítették a falvak lakóit.

A TeleSUR tévében ismertetett vizsgálat szerint Belovai meghalt tavaly novemberben, az Egyesült Államokban, Denverben. A CIA ezen ügynöke az összeállítás szerint eredetileg a magyar hírszerzés ezredese volt, aki átadta a nekik információkat nyújtó amerikaiak nevét a CIA-nak.

Wilson García azt állítja: kiderítette Rózsa-Flores levelezéséből, hogy 2008 októberében és novemberében hűvösebbé vált a viszony a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa-Flores és szeparatista bolíviai megbízói között, mert nem kapta meg tőlük azokat a hatalmas összegeket, amelyeket nehézfegyverek – rakéták, tankok – beszerzésére követelt. Rózsa-Flores ekkor állítólag közvetlen kapcsolatot keresett a CIA-val Belovain és a terrorizmussal vádolt kubai emigránson, Armando Walladaresen keresztül.

A Rózsa-csoport állítólagos tevékenységének a bolíviai rendőrség kommandós akciója vetett véget 2009. április 16-án, amikor a csoportot erőszakkal felszámolták, s eközben Rózsa-Florest és két másik személyt agyonlőttek, kettőt pedig letartóztattak Santa Cruz kelet-bolíviai város egyik szállodájában. A nyomozás azóta is folyik az ügyben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.