Nagyvilág

Civileket ölt a NATO Afganisztánban

Az afganisztáni NATO-főparancsnokság vasárnap elismerte, hogy harci gépei tévedésből öt civilt öltek meg egy tálibok elleni légitámadásban.

A főparancsnokság közleményében arról számolt be, hogy csütörtökön a déli Hilmend tartományban harcoló szárazföldi erők légi támogatást kértek. A gépek célba vettek egy épületet is, amelyben bizonyíthatóan civilek tartózkodtak – húzta alá a közlemény elismerve a koalíciós erők melléfogását.

Az ENSZ egyik kimutatása szerint a NATO elhibázott légicsapásaink a száma az idei év első felében 64 százalékkal csökkent, de a világszervezet és Hamid Karzai afgán elnök továbbra is élesen bírálja azt, hogy a nemzetközi erők támadásaiban civilek is meghalnak.

David Petraeus tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők új főparancsnoka követi elődjének, Stanley McChrystalnak azt a taktikáját, amelynek értelmében korlátozzák a légi bevetések számát, hogy ezzel is minél alacsonyabbra szorítsák a polgári lakosság körében elszenvedett veszteségeket.

Az ENSZ szerint az idei év első felében több mint 1200 civil halt meg az afganisztáni háborúban. Ez 25 százalékos emelkedést jelent az előző évi adathoz képest, de a felkelők hétszer több civil halálát okozták, mint a nemzetközi erők és az afgán hadsereg katonái.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik