Külföld

Ádáz vita a fűtőelem-adóról

admin
admin

2010. 08. 16. 17:09

A német kancellár bírálta az energetikai konszernek fenyegetőzését, miszerint az úgynevezett fűtőelem-adó kivetése esetén leállítanák az országban működő atomerőművek egy részét.

Angela Merkel véleményét tolmácsolva Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn tartott sajtóértekezletén kifejtette: a jelenlegi helyzetben, amikor folynak a tárgyalások a kormány és a konszernek képviselői között, csöppet sem segítik a probléma megoldását, ha ilyen fenyegető megnyilatkozások kerülnek nyilvánosságra.

Mint az új szóvivő hozzátette: egyelőre nem dőlt el, milyen formában vezetné be a kormány az új adót, amelyet az atomerőművek üzemeltetőinek kellene fizetniük. Annyi viszont bizonyos, hogy a kormánynak eltökélt szándéka: a takarékossági csomagtervben rögzített évi 2,3 milliárd eurót 2011-től kezdve be kell fizetniük a konszerneknek (EON, RWE, EnBW, Vattenfall) az államkasszába.

A kisebbik koalíciós párt, a liberális FDP környezetpolitikai szóvivője az NDR rádióban hangsúlyozta: a kormány nem fogja hagyni, hogy az atomlobbí nyomást gyakoroljon rá.
Korábban az ellenzéki Zöldek is felháborodva reagáltak a konszernek hétvégén elhangzott fenyegetőzésére. Szóvivőjük felhívta a figyelmet arra, hogy az EON és a többiek nyíltan fel akarják rúgni a Schröder-kormánnyal 2000-ben kötött úgynevezett atomkonszenzust, amelynek értelmében a német atomerőművek hátralévő üzemidejét 19 évben szabták meg.

Az atomlobby ehhez képest még legalább további 14 évig akarja működtetni az ország 13 nukleáris erőművét. Arra hivatkozik, hogy a szénbányák fokozatos bezárásával kieső energiamennyiséget a megújuló energiaforrások nem lesznek képesek pótolni 2020-tól kezdve. Emiatt pedig szükség lesz az atomenergia mint hídszerepet betöltő energiaforrás további használatára.

Az atomkonszenzus értelmében a legfiatalabb német atomerőműveket (Isar-2 és Neckar-2) 2020-ban, illetve 2022-ben kellene lekapcsolni a villamosenergia-hálózatról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.