Nagyvilág

A vasárnap a gyászé Kínában

admin

2010. 08. 15. 07:34

Az északnyugat-kínai Csoucsü (Zhouqu) megyében egy hete történt pusztító földcsuszamlások több mint 1700 áldozatának emlékére Kínában és az ország külképviseletein vasárnap félárbocra engedték a nemzeti zászlókat, csendben gyászolnak az emberek, a sanghaji expón sem szól zene.

Augusztus nyolcadikán az eső mosta hegyoldalakról lezúduló sziklák és a föld településeket rombolt le, a sárfolyam házakat mosott el és temetett be a lakóikkal együtt. Eddig 1239 holttestet találtak meg, a mentők 505 emberét még keresik.

Pekingben a Tienanmen téren ezrek jelenlétében vonták fel napkeltekor a nemzeti zászlót és engedték félárbocra azután. Ugyanezt tették országszerte a kormányzatok, középületek előtt. A weblapok fekete-fehérre váltottak, a szórakoztató programokat mindenütt felfüggesztették, a sanghaji expón közel száz tervezett nyilvános előadás kulturális esemény marad el, s háttérzene sem szól a hangszórókból ma. Hongkongban elmarad az esti “fények szimfóniája” fényjáték is a Viktória öbölben.

A kínai televíziós csatornák élőben közvetítették a helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött csoucsüi szertartást, amelyen a többezres felsorakozott egyenruhás és civil tömeg három perces néma tiszteletadással emlékezett az elhunytakra. Kanszu (Gansu) tartomány székhelyén, Langcsouban (Langzhou) hasonló eseményre került sor. A különböző közösségek, intézmények, iskolák külön összegyűlve emlékeznek, mécsest, gyertyákat gyújtanak. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a legfelsőbb kínai vezetés – élén Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnökkel külön fejet hajtott az áldozatok emléke előtt.

Csoucsüben folytatódik a kutatás, a törmelékek elhordása, a települések működésének részbeni helyreállítása. A helyszíni felvételeken kétségbeesett, ajtókon, deszkalapokon takaróba csavart halottaik mellett síró embereket látni, a nagy sátrakban, vagy előttük tehetetlenül ülnek idősek, az egészségügyiek fertőtlenítenek, a kórházban sérülteket, betegeket kezelnek, miközben katonák ezrei és a lakosság egy része is többnyire kézi szerszámokkal, csákánnyal ás, kutat és takarítja el a romokat, másutt az eltorlaszolt folyó útját markolókkal igyekeznek szabaddá tenni. Az asszonyok fonott háti kosaraikban a szemetet hordják.

Kínában legutóbb április 14-én volt gyásznap a Csinghaj tartományi (Qinghai) Jüsut (Yusu) ért földrengés áldozatainak emlékére. A 7,1-es erősségű földrengésnek több mint kétezer halálos áldozata volt. 2008-ban, a Szecsuani földrengés körülbelül 70 ezer áldozatára három napos gyásszal emlékezett az ország.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.