Nagyvilág

Terjed a szmog az oroszoknál

A reggeli szmog a délutáni órákban lassan felszívódott Moszkvábam, ezért majdnem a szokásosra nőtt a látótávolság, de sok helyen érződött a füst szaga, és változatlanul 30 fok felett volt a hőmérséklet. Ugyanakkor Tulát szombaton és Nyizsnij Novgorodot vasárnap elborította a füstköd.

A fővárosban ugyan reggel a meteorológusok előrejelzésének megfelelően csökkent a látótávolság, de messze nem annyira, mint a múlt héten, amikor borús sötétség uralkodott és úgy nézett ki, mintha vattában lenne az egész város.

A látótávolság 1400-1500 méter volt a múlt heti alig 100-200 méter után, és a moszkvai repülőterek egész nap rendeltetésszerűen működtek, egyetlen járatot sem kellett máshová küldeni, vagy visszatartani. Vasárnap látszott a halvány napsütés, és a délutáni órákra jórészt felszívódott az addigi csekély füstköd is.

Az előrejelzések szerint hétfőn még felkúszik a hőmérő higanyszála 30 fok fölé az orosz fővárosban, de aztán fokozatos lehűlés, és a hét végére már mindössze 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet és sok helyen eső várható nappal, éjszaka pedig szintén egyre jobban lehűl a levegő.

Tulában szombat óta akadályozza a látást és kaparja a torkokat a füstköd. A levegő károsanyag-tartalma azonban nem haladta meg az engedélyezett maximális mértéket. Vasárnap a szmog lassan eloszlott, illetve kevésbé sűrű formában elhúzódott más lakott települések felé.

Nyizsnij Novgorodra vasárnap ereszkedett sűrű szmog, a szakértők szerint a tüzek által különösen sújtott területen alkalmazott, nagy füstöt gerjesztő oltási módszerek miatt. A repülőtér több gépet nem fogadott, de az onnan induló gépek fel tudtak szállni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik