Nagyvilág

Kövér László: az RMDSZ-nek egy lépéssel a Fidesz előtt kellene járnia

A magyar autonómiatörekvések segítése nemzetpolitikai óhaj.

A magyar parlament elnöke szerint azonban erről csak akkor lehet majd szó, amikor az adott határon túli magyar közösségek vezetői jónak látják. Az erdélyi Gyergyószentmiklóson tartott EMI-táborban Kövér László hozzátette: “Addig, ameddig az erdélyi magyar közösség nem képes a saját vezetőit rákényszeríteni arra, hogy ne csak a 4 évenkénti választási periódusokban, kampányokban tűzzék zászlójukra az autonómiát, hanem a két választás közötti négy esztendőben folyamatosan, mindennap próbáljanak valami eredményt elérni, addig a magyar kormány nem nagyon tud helyettük sokat tenni” – jelentette ki. A Fidesz – tette hozzá – nem tudja az erdélyi magyarok véleményét úgy képviselni bármely külhoni fórumon, hogy annak a hitelét ne rontaná le az, ha az RMDSZ nem zárkózik fel emögé, “illetve még pontosabban: nem előz meg bennünket egy lépéssel, hiszen mégis csak az ő véleménye számít, bármely fórumról beszélünk”.

Hangsúlyozta, hogy ameddig az RMDSZ a meghatározó politikai erő Romániában, addig nem hagyható figyelmen kívül a véleménye, addig megkerülhetetlen tényező, illetve azt, hogy ma már egészen más a véleménye az RMDSZ vezető politikusairól, mint akár egy évtizede.

Az országgyűlés elnöke megjegyezte, hogy nagyobb figyelmet fordítanak a határon túli polgári szerveződésekre, körökre, önállóságuk támogatásában, erősítésében. A magyar állampolgárság megszerzése kapcsán elmondta, hogy a rövidesen érvénybe lépő törvény célja akadálymentessé és diszkriminációmentessé tenni a folyamatot, ami csak a határon kívüliek egyéni kérelmei alapján kezdődhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik