Nagyvilág

Észak-Korea “a legsúlyosabb csapásra készül”

Észak-Korea kilátásba helyezte, hogy a legsúlyosabban megbünteti Dél-Koreát az Egyesült Államokkal közösen tartandó újabb hadgyakorlata miatt.

“Észak hadserege és népe sohasem fog zavarba esni a harcias erők vakmerő háborús provokációi miatt, és kíméletlen csapást fog mérni az Egyesült Államokra és Dél-Koreára. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellencsapása a legsúlyosabb büntetés lesz, amelyet a világban valaha bárkire is kiróttak” – hangsúlyozta nyilatkozatában a Koreai Néphadsereg vezérkarának szóvivője. Emellett azt a vádat fogalmazta meg, hogy az amerikai-dél-koreai gyakorlatok, köztük a hétfőn kezdődő legújabb manőverek, egy totális katonai agresszió előkészítését szolgálják.

Ezt a fenyegetőző nyilatkozatot néhány órával
azután tették közzé, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök a félsziget
japán gyarmatosítás alóli felszabadulásának 65. évfordulóján
leszögezte: nem tűr el további északi katonai provokációkat. Ünnepi
beszédében az elnök azt javasolta, vizsgálják felül a két ország
kapcsolatrendszerét. Egyúttal úgy vélekedett, eljött az ideje annak,
hogy Phenjan szembenézzen a valós helyzettel, és merész változásokba
kezdjen.

Az angolul Ulji Freedom Guardian névre keresztelt, augusztus 16-tól 26-ig tartó újabb közös hadgyakorlatban több mint 30 ezer amerikai és 56 ezer dél-koreai katona vesz részt.
Az Obama-kormány jobban teszi, ha “lehűti a KNDK elszigetelését és megfojtását célzó lépésektől felforrósodott fejét” – tette hozzá az észak-koreai szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik