Nagyvilág

Újabb háborús dokumentumokat tesznek közzé

Az amerikai kormány figyelmeztetése ellenére a Wikileaks oknyomozó honlap „néhány héten belül" közzéteszi a még birtokában lévő 15 ezer, az afganisztáni háborúval kapcsolatos dokumentumot - jelentette ki szombaton a szervezet alapítója.

„Nyolcezer dokumentumot már átvizsgáltunk, tehát nagyjából félúton járunk, és ha ilyen tempóban haladunk, már csak két hétre van szükségünk” – mondta Julian Assange egy stockholmi konferencián. Elmondása szerint a dokumentumokból eltávolítják azoknak az „ártatlan szereplőknek” a nevét, akiket veszélybe sodorhat a fájlok közzététele.

„Szervezetünk elővigyázatosan kezeli az anyagokat, és nem enged a Pentagon vagy más csoportok fenyegetésének” – tette hozzá. „Az a tény, hogy a Pentagon cenzúrázni akar egy médiumot aggodalomra ad okot, és nemcsak a sajtóra, hanem magára a Pentagonra nézve is” – vélte az ausztrál állampolgárságú Assange. Elmondta azt is, hogy a Wikileaks különböző médiapartnerekkel együttműködve tervezi közzétenni a dokumentumokat, de konkrétumokat nem árult el.

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken arra figyelmeztetett, hogy a szóban forgó 15 ezer dokumentum kiszivárogtatása még komolyabb biztonsági kockázatot jelenthet, mint az a több tízezer oldalnyi titkos irat, amelyet a Wikileaks július végén tett közzé az afganisztáni hadműveletekről. Washington szerint a kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, ezért a múlt héten nyomatékosan kérte a szervezettől, hogy ne jelentesse meg a még birtokában lévő titkos dokumentumokat, hanem adja át őket, és törölje archívumaiból.

Assange elmondta, hogy bár egyelőre egyetlen ország sem tett lépéseket az oknyomozó honlap letiltása érdekében, néhány helyen információkat kezdtek gyűjteni a szervezetről. A Wikileaks úgy észlelte, hogy megfigyelés alatt áll Ausztráliában és Nagy-Britanniában. A szervezet alapítója megerősítette, hogy Belgiumon és Svédországon keresztül tesznek közzé adatokat, kihasználva az e két országban hatályban lévő, a sajtószabadsággal kapcsolatos törvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik