Nagyvilág

Obama továbbra is nyomást gyakorol

Az amerikai és az afganisztáni elnök abban állapodott meg pénteken, hogy folytatják együtt a nyomásgyakorlást a tálibokra, együttműködnek a terrorizmus elleni harcban, illetve az afgán polgárok védelme érdekében - közölte a Fehér Ház.

Barack Obama és Hamid Karzai egyórás videokonferenciát tartott, amelyen szó volt a közelgő afganisztáni parlamenti választásról, a korrupció elleni küzdelemről, illetve az afgánok alapszolgáltatásokhoz való hozzáféréséről.

A Fehér Ház közlése szerint a beszélgetésben részt vett Karl Eikenberry kabuli amerikai nagykövet és David Petraeus
tábornok, az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők (ISAF) főparancsnoka.

A videokonferenciára nem sokkal azután került sor, hogy a The New York Times pénteken azt írta, kínos kudarcba fulladt az afgán hadsereg egyik első ambiciózus, nagyszabású önálló hadművelete, amelyet a kabuli vezetés saját megnövekedett katonai képességeinek bizonyítékaként próbált volna felmutatni.

A lap értesülése szerint a tálibok ellen augusztus 3-án, a kelet-afganisztáni Lagman tartományban bevetett afgán zászlóalj súlyos veszteségeket szenvedett. Felmentésére a NATO francia és amerikai egységeket vezényelt.

A 300 fős zászlóalj akcióját a NATO-val előzetesen nem egyeztették, s a koalíciós erők légierejétől nem kértek hozzá
támogatást. Az eredeti haditerv értelmében az egységnek a tálibok hátába helikopterrel kommandósokat kellett volna ledobnia, majd a főerőkkel frontális támadást indítania.

A terv azonban kiszivárgott, így a tálibok kelepcét állítottak a főerőknek. Az afgán védelmi minisztérium szóvivője hivatalosan 7 halottat és 14 sebesültet ismert be, a fogságba esettek számáról pedig nem tudott beszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik