Nagyvilág

Szlovákia átértékeli a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt

Szlovákia átértékeli a 20 százalékos kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöböt.

„Átértékeljük a küszöböt, mégpedig az ajánlások szellemében” – szögezte le Rudolf Chmel emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettes a szlovák kormány pénteki ülése után Pozsonyban.

A 20 százalékos kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöb csökkentését és bizonyos esetekben ennek teljes eltörlését az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ajánlotta Pozsonynak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája alkalmazásának ellenőrzéséről szóló második jelentésében. A dokumentumot szerdán vitatta meg és vette tudomásul a szlovák kormány. A szakértők által kidolgozott dokumentum ajánlásai nem kötelező érvényűek, és minden állam önállóan dönti el, mit fogad meg azokból.

Chmel úgy véli, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt 10 százalékra kellene csökkenteni. A nyelvhasználati küszöböt a szlovákiai lengyelek és bolgárok esetében töröltetné el az ET, mert lélekszámuk egyetlen település esetében sem éri el még a tíz százalékot sem. Chmel, aki a magyar-szlovák Híd párt képviselője a kormányban, azt mondta, hogy „ezt a problémát más elvek szerint oldjuk meg”. Részletekbe nem volt hajlandó bocsátkozni, mert a témát a koalíciós tanács még nem vitatta meg. „Dolgozni fogunk a megoldásokon” – húzta alá a kormányfőhelyettes.

Az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettes hatásköre a jogkörökről szóló törvény napokban elfogadott módosításával novembertől kibővül. Egyebek között a jövőben a kisebbségi kultúrák támogatása is hozzá fog tartozni. Chmel a módosításokkal elégedett.

A miniszterelnök-helyettes első konkrét tervei között néhány eddigi törvény – például a sok vitát gerjesztő államnyelvtörvény – módosítását említette. Az államnyelvtörvényből a jövőben egyebek között kivennék a megsértéséért kiszabható pénzbüntetéseket, amelyek 100 eurótól 5000 euróig terjedhetnek. Napirenden van a kisebbségi kultúrák anyagi támogatásáról szóló törvény kidolgozása is.
„Ez elég nagy falat, de szeretnénk minél hamarabb előkészíteni” – jegyezte meg Chmel. Lehetséges határidőként az idei év végét jelölte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik