Külföld

Krízishelyzetben a magyar pavilon Sanghajban

admin
admin

2010. 08. 12. 17:10

Április óta állnak a sanghaji expó magyar pavilonja üzemeltetésének fedezéséhez szükséges kifizetések, ami miatt bezárhat a kiállítás - erősítette meg csütörtökön Dégen István pavilonigazgató.

“A szó legteljesebb értelmében abszolút krízis helyzet van, mivel nem tudtunk megállapodni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékeseivel a pavilon működetéséhez szükséges elmaradt kifizetések teljesítésről” – állapította meg Dégen, aki egyben egyik ügyvezetője is a fővállalkozó Genexpo Hungary kft-nek.

Elmondta, hogy a fizetési gyakorlat az, hogy a költségeket az alvállalkozó meghitelezi, majd az arról szóló számlákat havonta egy alkalommal összesítve küldik Magyarországra, ahol a teljesítményigazolás alapján került sor a számlák ellenértékének kifizetésére. A teljesítés igazolására öt nap áll a megrendelő rendelkezésére, míg a kifizetés határideje 15 nap.

A magyar pavilon áprilisi számláinak kifizetési határideje már a kormányváltás utáni időszakra esett, s ettől kezdve állnak fenn a tartozások – közölte Dégen, kiemelve, hogy a szerződés szerint, amennyiben az elszámolással kapcsolatban időben nem emelnek kifogást, azt teljesítettnek kell tekinteni, vagyis nem tagadható meg a kifizetés.
Magyarország pavilonjának belső tere közepén a krómacélból készült Gömböccel. A mennyezetből ezer világító faoszlop függ. (fotó: MTI)

Magyarország pavilonjának belső tere közepén a krómacélból készült Gömböccel. A mennyezetből ezer világító faoszlop függ. (fotó: MTI)

Sorozatos reklamációikra mindig az volt a válasz, hogy “folyik a vizsgálat”, de a KIM-ben a múlt héten Gál András Levente közigazgatási államtitkár munkatársa – Bordás Gábor – ígéretet tett arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálati eredményének függvényében napokon belül döntésre jutnak a kérdésben – mondta a pavilonigazgató, hozzátéve, hogy választ azóta sem kaptak.

Sztrájk nem volt – tájékoztatott Dégen István -, de a magyar pavilont üzemeltető, vagyis a karbantartással, az őrzéssel, a baleset- és tűzvédelemmel, valamint takarítással foglalkozó kínai alvállalkozó szerdán hat órakor figyelemfelhívó munkabeszüntetést tartott, ami lényegében azt jelentette, hogy az emberek hazamentek. Ennek azonban nem volt látható nyoma a pavilonnál, a látogatókat ugyanúgy fogadták tovább, mint addig.

Arra a kérdésre, hogy valóban veszélybe kerülhet-e Magyarország augusztus 22-i nemzeti napjának programja az expón, az igazgató azt válaszolta, hogy a kulturális programot elvben meg tudják tartani, mivel arra az utolsó pillanatban biztosították a fedezetet.

A szerződést, ahogy eddig tettük, ez után is teljesíteni fogjuk – húzta alá nyomatékkal Dégen, hozzátéve, hogy ugyanakkor rajtuk kívül álló okokból, vagyis a jelen helyzet fennmaradása esetén, a pavilon működtetésével az alvállalkozó, illetve alvállalkozók leállhatnak, ami egyet jelent a pavilon bezárásával.
Az üzemeltetésért felelős kínai cég egyébként hivatalosan tájékoztatta a világkiállítást felügyelő sanghaji expóbizottságot arról, hogy a magyar pavilon nem fizet, s erről levelet küldött a magyar üzemeltetőnek is – jegyezte még meg az igazgató.

A legutóbbi fejleményekről Dégen István elmondta, hogy kínai partnerük arra szólította fel őket, hogy augusztus 16-ig szülessen megállapodás hiteles módon arról, hogy a fizetések szerződésszerűen meg fognak történni. A következménykért a továbbiakban nem vállalnak felelősséget.

A kérdésre, hogy folytatják-e tárgyalásaikat a KIM-mel, a pavilonigazgató annyit mondott, hogy a megbeszélések holtpontra jutottak, Bordás Gábortól csak annyit tudtak meg, hogy egy hivatalos levelet postáztak a Genexpó Hungary-nek, de annak tartalmát egyelőre nem ismerik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.