Nagyvilág

Egymillió dollárt kap a “megváltó”

Kereken egymillió ausztrál dollárt (197 millió forintot) nyerhet az, akinek van egy jó ötlete a világszintű népesség- és gazdasági növekedés megállítására.

A díjat Dick Smith ausztrál milliomos szerdán tűzte ki. Az a megvalósítható tervezet lesz a győztes, amely segít a világ népességnövekedésének megállításában – Smith szerint ez csak a ma jellemző gazdasági növekedési modellel való szakítás útján kivitelezhető.

A milliomos a díjat William Wilberforce brit politikusról nevezte el, aki kétszáz évvel ezelőtt harcba szállt a rabszolgaság ellen, holott más politikusok akkor úgy vélték, annak eltörlése a világgazdaság összeomlásához vezethet.

“Szükségünk van egy Wilberforce-díjasra, hogy megszüntessük a jelenkor rabszolgaságát: az exponenciális növekedéstől való nevetséges függésünket. Egyébként holdkóros módjára a katasztrófába rohanunk” – fejtette ki Smith Sydneyben, ahol bemutatta a nyereményt, a százdollárosokkal teli koffert.

A feltételek szerint a mások által indított jelöltnek harminc év alattinak kell lennie és a nyilvánosság előtt is be kell tudnia mutatni tervezetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik