Nagyvilág

Augusztusban kivonul az USA Irakból

Az Egyesült Államok már megegyezett az irakiakkal a kivonulás időpontjáról, de ha az új kormány létrejön, és úgy dönt, hogy újra tárgyalni akar róla, akkor nyitottak vagyunk - jelentette ki Robert Gates, az amerikai védelmi miniszter.

Hozzátette, hogy az irakiaknak kell kezdeményezniük a megbeszélések folytatását. Közben Joe Biden alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Anthony Blinken egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervek szerint a kivonulás után mindössze néhány tíz vagy esetleg néhány száz amerikai katona marad Irakban a két fél közötti biztonsági együttműködés keretében.

Babaker Zebari iraki vezérkari főnök szerint a hadsereg csak 2020 után lesz képes teljesen ellátni a feladatát, és miután 2011 végéig az összes amerikai katona elhagyja Irakot, a bagdadi kormánynak megoldást kell találnia arra, hogy a nemzeti hadsereg gondoskodni tudjon az ország biztonságáról. “Jelenleg az amerikaiak kivonulása teljesen rendben zajlik, mert még itt vannak, de a helyzet más lesz 2011 után” – mondta Zebari egy szerdai interjúban.

A mintegy 64 ezer főt számláló iraki amerikai erők hivatalosan augusztus 31-én fejezik be harci feladataikat. Azután 50 ezer amerikai katona marad még az országban 2011 végéig.

Barack Obama amerikai elnök továbbra is kitart amellett, hogy az amerikai csapatok iraki harci küldetése az előzetes terveknek megfelelően augusztus végén véget ér – jelentette ki szerdán Washingtonban Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője. Obama elégedett az országban elért haladással, amely szerinte képessé teszi az iraki haderőt arra, hogy a tervezett időben vegye át az ellenőrzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik