Nagyvilág

Oroszország rakétarendszert telepített Abháziába

Moszkva légvédelmi rakétákat telepített a szakadár grúz területre.

Oroszország S-300-as légvédelmi rendszert telepített a Grúziától elszakadt Abházia területére – jelentették hírügynökségek az orosz légierő vezetésére hivatkozva.

Alexander Zelin vezérezredes, az orosz légierő parancsnoka elmondta: további légvédelmi eszközöket telepítettek Dél-Oszétiába, Grúzia másik szakadár régiójába. Szólt arról is, hogy a légvédelem megsemmisít minden gépet, amely megsérti Abházia vagy Dél-Oszétia légterét.

Az Sz-300 (NATO-kódjele: SA-10, Grumble) nagy hatótávolságú föld-levegő rakétakomplexum, amelyet 1979-ben állítottak hadrendbe Oroszországban.

Abházia és Dél-Oszétia de facto a kilencvenes évek elején szakadt el Grúziától több háború során, de függetlenségét hivatalosan a két évvel ezelőtt, egy augusztus 8-i grúz támadással megkezdődött háború nyomán kiáltotta ki. Oroszország beavatkozott a küzdelembe, alig néhány nap alatt kiszorította a grúz erőket a két területről, majd elismerte mind Abházia, mind Dél-Oszétia függetlenségét. A világ legtöbb országa, ezen belül az Európai Unió és a NATO tagállamai szerint az orosz katonai jelenlét Dél-Oszétiában és Abháziában sérti Grúzia területi épségét, Grúzia pedig mindkét területet az ország elidegeníthetetlen részének tekinti.

Grúzia és a NATO számára is “a nyugtalanság forrása” orosz légvédelmi rakétakomplexum megjelenése a szakadár Abháziában – jelentette ki az eset kapcsán Temuri Lakobasvili grúz államminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik