Nagyvilág

Nem volt népirtás a holodomor egy ukrán történész szerint

Nem tekinti népirtásnak a holodomort - az 1932–933-as nagy ukrajnai éhínséget - az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének nemrég kinevezett vezetője.

Szoldatenko a Kommerszant-Ukraina című ukrán napilap szerdai számának adott interjújában a többi között elmondta, hogy a holodomor olyan tragédia, amelyet Sztálin és környezete – Molotov, Kaganovics, Koszior és Csubar – idézett elő.

Hozzátette: nem célja a súlyos következményekkel járó kollektivizálási és gabonakészletezési módszerek igazolása, de szerinte figyelembe kell venni, milyen volt akkor az ország geopolitikai helyzete, és milyen folyamatok zajlottak, amelyek törvényszerűen vezettek az újabb világháborúhoz. “Az éhínség nem volt ukrán népirtás. Senki nem hozott olyan döntést a trónján ülve, hogy miként lehetne halálra éheztetni az ukrán nemzetet” – vélte a történész.

Szoldatenko szerint nem kellett volna hőssé nyilvánítani Suhevicset, mert nem lehet Ukrajna hőse olyan ember, aki annak az agresszor államnak a katonai rangjelzését viselte, amely nemcsak a Szovjetunió, hanem fél Európa ellen háborúzott. A Wermacht tisztjének Ukrajna legmagasabb hősi címével való kitüntetése szerinte azt sugallja, hogy “mindent megtehetünk, amit csak akarunk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik